Begroting Portugal ontspoort

Standbeeld in de Portugese hoofdstad Lissabon.

Portugal heeft in het eerste halfjaar een begrotingstekort geboekt van 6,7 tot 7,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp), zegt een groep van experts. Dat is minstens de helft meer dan begroot.

'Als die raming wordt bevestigd, zullen de besparingsmaatregelen niet volstaan om de begrotngsdoelstelling te halen', zeggen de experts in een rapport voor de commissie Financiën van het parlement. Lissabon heeft aan Europa en het Internationaal Monetair Fonds beloofd (IMF) om het tekort over het hele jaar te beperken tot 4,5 procent van het bbp.

Het groter dan verwachte tekort is vooral te wijten aan de tegenvallende ontvangsten. Eerder deze week bleek dat de fiscale ontvangsten in de eerste zeven maanden met 3,5 procent zijn gedaald, vooral omdat de consumptie slabakt.

Portugal worstelt met een zware recessie. De economische activiteit zal dit jaar wellicht met 3 procent dalen en 15 procent van de beroepsbevolking is werkloos.

Het nieuws dat het begrotingstekort hoger is dan de doelstelling is geen verrassing, maar de omvang van de ontsporing is dat wel. BNP Paribas voorspelde enkele dagen geleden een begrotingstekort van 6 procent van het bbp.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud