Markt maalt Spanje deskundig fijn

Foto AFP

De eurogroep keurde vrijdag de hulp aan de Spaanse banken goed, maar dat herstelde het vertrouwen in de wankele financiën van het land allesbehalve. Dat de regio Valencia zich opmaakt om steun te vragen aan de federale overheid haalt het vertrouwen onderuit. De euro deelt in de pijn.

De eurocrisis begint wat weg te krijgen van een dam die op het punt staat te begeven. Elke keer dat de Europese beleidsmakers een lek proberen dichten, begint het ergens anders te lekken. De noodhulp aan de Spaanse banken mag dan vandaag goedgekeurd zijn, er dient zich al een volgend Spaans probleem aan.

Want de regio Valencia liet vrijdag weten dat het van plan is om aan te kloppen bij de federale overheid. De met schulden overladen regio heeft naar eigen geen toegang meer tot de nodige liquiditeiten. En economen zien andere regio's snel volgen.

Noodfonds

Spanje liet eerder al weten een noodfonds op te zetten voor de regio's ter waarde van 18 miljard euro. Een deel daarvan zou Spanje uit de nationale loterij willen knijpen. Maar voor 12 miljard is er nog geen oplossing.

Madrid mag dan beweren dat het niet bij de markten zal moeten aankloppen, economen trekken dat sterk in twijfel. De Europees steun van 100 miljard voor de Spaanse banken zal immers tot nader order bij de Spaanse staatsschuld geteld worden, wat alleen nog maar de toestand van de openbare financiën uitzichtlozer maakt.

'Tenzij ze nog wat publieke bedrijven weten te verkopen, kan het niet anders dan dat ze langs de obligatiemarkten moeten passeren. Er zijn gewoon geen andere opties', zegt een Spaanse professor economie aan persagentschap Bloomberg. Probleem is dat Spanje zich tegen de huidige wurgrentes die beleggers eisen niet duurzaam kan financieren.

Record

Beleggers zetten er duidelijk op in dat het nu al noodlijdende Spanje zich nog extra schulden op de hals zal halen. De Spaanse rente - die omgekeerd evenredig beweegt met de waarde van het onderliggende staatspapier - steeg vrijdag naar een absoluut eurorecord van 7,28 procent. Dat diept de Spaanse problemen nog eens uit. Wat aan dat renteniveau wordt het stilaan onbetaalbaar om je te financieren langs de normale weg.

In Madrid rolde er ook over de beurs een verkoopgolf. De Ibex kreeg een pandoering van 5,6 procent.

Het europese wantrouwen straalt ook af op Italië. De Italiaanse tienjaarsrente nestelt zich ruim boven de 6 procent. Beleggers vluchten in als veilig gepercipieerde staatsobligaties. Ook de Belgische rente profiteert daarvan, met een vers diepterecord.

Ook de euro deelt in het tanende vertrouwen. De eenheidsmunt ging vrijdag een volle procent lager tot 1,2159, het laagste peil sinds juni 2010. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud