Belgische huizen 'meest overgewaardeerd'

(foto: Photo News)

Op de eilandstaten Hongkong en Singapore na, zijn huizen nergens zo sterk overgewaardeerd als in België. Dat leert de invloedrijke vastgoedbarometer van het Britse weekblad The Economist.

The Economist houdt sinds 2002 driemaandelijks een wereldwijde vastgoedbarometer bij, op basis van de woningprijzen in 21 markten. De jongste update leert dat huizen nergens ter wereld zo overgewaardeerd zijn als in België, even abstractie gemaakt van de eilandstaten Hongkong en Singapore.

The Economist kijkt hoe duur de woningen zijn ten opzichte van de inkomens en de huurprijzen en neemt daar het langetermijngemiddelde van. Op die basis zijn Belgische woningen 56 procent te duur, alleen in Hongkong en Singapore is een pied-à-terre vinden nog nipt iets duurder.

 

Ten opzichte van het langetermijngemiddelde zijn Belgische woningen in vergelijking met de huurprijzen 65 procent te duur, in vergelijking met de inkomens 47 procent.

De vaststelling van The Economist strookt met een conclusie die de OESO eerder al trok: de Parijse denktank bestempelde Belgische woningen al eind 2010 als '50 procent te duur'. Dat huizen relatief overgewaardeerd zijn, wil dus geenszins zeggen dat een crash nakend is.

Verenigde Staten

Opmerkelijk is dat de huizenprijzen in de VS - waar de uiteenspatting van de huizenzeepbel in 2006 aan de bron lag van de wereldwijde financiële crisis - nu 19 procent ondergewaardeerd zijn. Relatief gezien zijn Amerikaanse huizen nu even goedkoop als in Duitsland, een land dat de voorbije twee decennia afzijdig bleef bij de vastgoedboom elders in de wereld.

Dat bewijst nog eens dat woningprijzen na een zeepbel niet netjes weer naar hun ‘fundamentele’ waarde afzakken, maar na de overshooting ook serieus ‘undershooten’. 

De rondvraag is ook geen fijne boodschap voor Nederland, dat onder een vastgoedcrisis kreunt. Zelfs na de correctie – een soort sluipende ‘salamicrash’ - van de voorbije jaren zijn Nederlandse woningen volgens The Economist nog altijd zo’n derde te duur, gemeten aan de huurprijzen en de inkomens.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect