Berlusconi is terug

Silvio Berlusconi kondigde zijn retour aan op de oefenvelden van AC Milan (foto: AFP) ©AFP

Silvio Berlusconi is helemaal terug van (amper) weggeweest. De voormalige Italiaanse premier liet weten dat hij begin volgend jaar kandidaat is om Mario Monti op te volgen. 'Ik doe dit opnieuw uit een gevoel van verantwoordelijkheid.'

De Italianen trekken in maart of april naar de stembus om een parlement te kiezen. Berlusconi wil voor de vierde keer zijn land als premier leiden. Dat kondigde hij zaterdag aan op een oefenveld van zijn voetbalclub AC Milan. De voorbije maanden blies de 76-jarige miljardair warm en koud over zijn deelname aan de parlementsverkiezingen.

'Ik keer terug naar het publieke toneel. En opnieuw doe ik dit uit een gevoel van verantwoordelijkheid.' Volgens 'Il Cavalieri' was er geen alternatief binnen zijn partij. 'We zochten naar een Berlusconi anno 1994 en vonden er geen', citeert persbureau Ansa de ex-premier.

Berlusconi schoof 10 maart naar voor als tijdstip voor de parlementsverkiezingen. De kiezers zitten echter niet op de zakenman-politicus te wachten. Zijn Partij van de Vrijheid (PdL) scoort in de peilingen een magere 14 procent.

De aankondiging van de comeback volgt twee dagen na PdL's boycot van een stemming van een wetsontwerp over economische relancemaatregelen in de senaat. Die actie dreigde de regeringsplannen te ondermijnen. Net als de centrumlinkse Democratische Partij gedoogt de PdL immers de saneringsopdracht van de regering-Monti.

Uiteindelijk kreeg het wetsontwerp 127 stemmen voor en 17 tegen. Er waren 23 onthoudingen. Maar de politieke onrust deed de Italiaanse langetermijnrente donderdag wel 13 basispunten omhoog schieten tot 4,57 procent. De spread met de Duitse tienjaarsrente liep daardoor met 17 basispunten op tot 327 basispunten. Zaterdag verklaarde Berlusconi dat zijn partij Monti's begroting van volgend jaar zal goedkeuren.

Drie keer

Berlusconi was al drie keer premier van zijn land: van 1994 tot 1995, van 2001 tot 2006 en van 2008 tot 2011. Daarmee is hij de langstzittende premier van het naoorlogse Italië.

Tijdens zijn ambtstermijnen werd Il Cavaliere meermaals door de rechtbank veroordeeld wegens corruptie, boekhoudkundige fraude en illegale partijfinanciering. Eind oktober veroordeelde een Milanese rechter Berlusconi nog tot een celstraf wegens fiscale fraude door zijn mediabedrijf Mediaset.

Op 16 november vorig jaar trad de miljardair terug als premier van Italië, onder druk van de financiële markten en een reeks Europese beleidslui. Hij droeg toen de macht over aan de internationaal gerespecteerde econoom Mario Monti. Die leidt al ruim een jaar een niet-verkozen regering van technocraten.

Monti kreeg de opdracht de noodzakelijke hervormingen door te voeren om het wankele vertrouwen van de financiële markten te herstellen. In dat laatste slaagde hij beetje bij beetje.

Maar in de aanloop naar de verkiezingen zal dat prille vertrouwen mogelijk weer op de helling komen te staan. De financiële markten vrezen dat het politieke opbod leidt tot een uitholling van Monti's hervormingsprogramma.

Zo wil Pier Luigi Bersani, de kandidaat-premier van de linkse Democratische Partij, de scherpe kantjes van de hervormingen vijlen, bijvoorbeeld door de pensioenmaatregelen te versoepelen. Bersani maakt een goede kans, want zijn partij flirt met scores van 30 procent en meer. De PdL van Berlusconi, daarentegen, is door interne verscheurdheid weggezakt tot zo'n 16 procent.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud