Advertentie
Advertentie

Britse coalitieruzie over verse saneringen

De Britse minister van Financiën George Osbourne pleit voor extra besparingen. - AFP ©AFP

Het is een nieuwjaarsboodschap die kan tellen: bij de start van 2014 waarschuwt minister van Financiën George Osborne dat de moegesaneerde Britten voor een verse saneringsronde van 25 miljard pond (30 miljard euro) staan. Daarmee ontlokt hij meteen een fikse coalitieruzie; de Libdems zijn niet te spreken over Osborne's plannen.

Het nieuwe jaar inspireert de Britse conservatieven tot nieuwe besparingsijver. Volgens Brits minister van Financiën George Osborne zijn er na de volgende verkiezingen zeker extra besparingen nodig. 'We hebben ons begrotingstekort al met een derde teruggedrongen en lenen per Brit ongeveer 3.000 pond minder. Maar er is nog een lange weg te gaan. Er zijn simpelweg meer besparingen nodig', stelt hij. 

Osborne schat de nodige bijkomende besparingen in op zo'n 25 miljard pond (30 miljard euro). Vooral de woonsubsidies liggen in het vizier. Zo stelt hij voor dat de huursubsidies worden teruggedrongen voor jongeren onder 25. Tegelijk wil hij een strenger toezicht, zodat mensen die meer verdienen dan 65.000 pond (78.000 euro) per jaar niet meer in aanmerking komen voor een geen sociale woning. 

'2014 wordt het jaar van de harde waarheid. Zeggen we nu dat het ergste over is en dat we teruggaan naar onze slechte gewoontes van lenen en uitgeven? Of zeggen we dat de zaken weliswaar beter gaan, maar dat we nog een lange weg te gaan hebben?' 

De voorstellen van Osborne vallen evenwel allerminst in de smaak bij de coalitiepartners van de Conservatives, de Libdems. Partijvoorzitter en vicepremier Nick Clegg stelt dat 'Osborne een monumentale vergissing maakt'. 'De enige groep die nu bijdraagt aan het consolideren van de begroting is de hardwerkende middenklasse'. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud