Advertentie

Catalaans referendum botst op Spaans njet

De Catalaanse premier, Artur Mas (Foto: Reuters).

De Catalanen kunnen zich op 9 november volgend jaar uitspreken over onafhankelijkheid van hun regio. Dat maakte de Catalaanse premier, Artur Mas, donderdag bekend. Het ziet er echter niet naar uit dat de centrale overheid het referendum erkent, laat staan de uitslag ervan gestand zal doen.

De Catalaanse premier, Artur Mas, droomt al langer van een afscheiding van zijn regio van Spanje. Sinds zijn herverkiezing in het najaar van 2012 plaatste hij het thema hoog op de agenda.

Enkele maanden geleden had hij de Catalanen beloofd dat ze zich in 2014 zouden kunnen uitspreken over onafhankelijkheid. Maar een datum had hij nog niet geplakt op de volksraadpleging.

Overlegmolen

Vooraleer die knoop door te hakken wilde Mas overleggen met de andere politieke partijen in Catalonië. De afgelopen dagen draaide de overlegmolen op volle toeren. De leider van Convergència i Unió (CiU) zat rond de tafel met de leiders van het linksnationalistische ERC, de groene Catalaanse partij ICV en het linksnationalistische CUP.

'We zijn overeengekomen om op 9 november 2014 een referendum te organiseren', liet Mas donderdag na afloop van ultiem overleg weten. 'We komen dus onze belofte na om in 2014 een volksraadpleging te houden.'

Stemhokje

De Catalanen krijgen in het stemhokje twee vragen voorgeschoteld:

- Wil u dat Catalonië een staat wordt?

- Wil u dat Catalonië een onafhankelijke staat wordt?

'We hadden graag gehad dat ook de socialistische PSC zich bij ons initiatief aangesloten had', zei Mas. 'Maar de vier partijen die dit project mee uitwerken, hebben een voldoende ruime meerderheid. We moeten dan ook voortgaan op de weg die we uitgestippeld hebben', klonk het.

De PSC is niet de enige politieke partij die zich niet bij het initiatief aansloot. De conservatieve PP, de partij van de Spaanse premier Mariano Rajoy, kant zich eveneens tegen een referendum en tegen onafhankelijkheid.

Waarde

De vraag is of de uitslag van het referendum enige juridische waarde heeft. De regering in Madrid verzet zich immers tegen een afscheiding van Catalonië van Spanje. Ze wees er de voorbije maanden herhaaldelijk op dat zoiets in strijd is met de grondwet, en verklaart ook nu dat het referendum illegaal zal zijn.

'Onmogelijk dat het doorgaat', stelt Partido Popular, die daarin steun krijgt van de oppositiepartij PSOE. Ook de recent steeds populairder wordende partij UPyD is tegen een volksraadpleging gekant. Met de stemmen van deze drie partijen samen is het schier onmogelijk dat de Catalanen de goedkeuring van het nationale parlement krijgen, die nodig is om een geldig referendum te houden.

Ook de Europese autoriteiten volgen met argusogen de ontwikkelingen in Spanje. Brussel waarschuwde de Catalanen de voorbije maanden al een paar keer dat ze zich buiten de Europese Unie zetten als ze zich afscheiden. 'Elke nieuwe staat moet opnieuw toetredingsonderhandelingen voeren.'

Schotten

Catalonië is niet de enige regio in Europa die hardop droomt van onafhankelijkheid. De Schotten kunnen zich op 18 september volgend jaar over onafhankelijkheid uitspreken.

Eind vorige maand presenteerde de Schotse premier al zijn blauwdruk voor een onafhankelijk Schotland.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud