Advertentie

Duitse Groenen zeggen 'nein' tegen Merkel

Een reuzenaffiche van kanselier Merkel in Berlijn. Merkel domineert dfe Duitse politiek zo zwaar dat het moeilijk blijkt een coalitiepartner te vinden (foto: AFP) ©AFP

Volgens de Duitse Groenen heeft het geen zin meer verder te onderhandelen met de christendemocratische CDU van bondskanselier Angela Merkel over een coalitie. Een streep door de rekening van Merkel, die daarmee haar drukkingsmiddel op de sociaaldemocraten SPD verliest.

Na zes uren onderhandelen besliste de partijtop van de Groenen woensdag in de vroege uurtjes dat verdere gesprekken met de christendemocraten geen zin meer hebben. De meningsverschillen over energie, klimaatbeleid en belastingen waren te groot voor een coalitie, deelt de partij mee.

Bij de verkiezingen op 22 september haalde de partij met 8,4 procent een teleurstellend resultaat. De voltallige partijtop nam daarop zijn verantwoordelijkheid en deed een stap terug. De electorale afstraffing speelde wellicht een belangrijke rol in de keuze om de gesprekstafel te verlaten.

Die Grünen zaten de vorige legislatuur in de oppositie, maar zagen Merkel wel hun belangrijkste strijdpunt wegkapen. De bondskanselier besliste in 2011 om met Duitsland het pad van kernenergie te verlaten. Merkel paste zo haar beproefde tactiek toe om de tegenstand monddood te maken door simpelweg hun programmapunten over te nemen. 

De nieuwe partijtop wacht dus de taak de kiezers opnieuw te overtuigen van de noodzaak van Die Grünen. Het verleden leert dat Merkel daarvoor weinig plaats laat in haar schaduw. De SPD en het liberale FDP stapten in de twee vorige coalities onder leiding van 'Das Mädchen' en bekochten die regeringsdeelname telkens bij de volgende stembusslag.

Grote coalitie

Bij de verkiezingen haalde Merkel nipt geen volstrekte meerderheid. Met het extreem-linkse Die Linke wil de CDU geen gesprekken voeren, dus blijven enkel de sociaaldemocraten van SPD over als mogelijke coalitiepartner.

Al de dag na de stembusgang was een zogenaamde grote coalitie het meest waarschijnlijke scenario. Toch is het afspringen van de gesprekken met de groenen een streep door de rekening van Merkel. Nu er geen alternatief meer is, staat de SPD sterker tegenover zijn gesprekspartner.

De gesprekken tussen sociaaldemocraten en christendemocraten gaan de derde ronde in. De SPD gaf al toe op de eis voor een belastingverhoging - nochtans een verkiezingsbelofte - maar houdt wel vast aan een minimumloon. Merkel is het idee niet volledig ongenegen, maar is alleen bereid sector per sector een minimumloon in te voeren.

Wellicht slepen de onderhandelingen nog een paar weken aan, maar Duitsland stevent nu bijna zeker af op een grote coalitie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud