Duitse export stijgt tegen verwachting in

De containerhaven van Hamburg. (foto AFP)

De Duitse exportcijfers voor februari laten een onverwachte stijging zien tegenover een maand tevoren. Dat is te danken aan een toenemend belang van de uitvoer buiten de eurozone.

De Duitse uitvoer nam in februari met 1,6 procent toe tegenover januari, toen die ook al 3,4 procent hoger lag dan de maand tevoren. Het federaal statistische bureau maakte de cijfers dinsdagochtend bekend. Ze vallen helemaal buiten de verwachtingen: tien economen die door Bloomberg werden bevraagd, kwamen op een mediaanverwachting van een daling met 1,2 procent uit.

De import nam met 3,9 procent toe tegenover januari. Daardoor verlaagde het seizoensgecorrigeerde handelsoverschot van 15,1 miljard euro in januari, naar 13,6 miljard in februari.

De cijfers zijn goed nieuws voor de Duitse economie, die daarmee een nieuw signaal krijgt dat een recessie in het eerste kwartaal wellicht vermeden is. De werkloosheid ligt momenteel laag, waardoor ook de binnenlandse consumptie goed overeind blijft.

De export is wel steeds meer afhankelijk van handelspartners buiten de eurozone. Dat bleek al uit de cijfers over het jongste kwartaal van 2011 die vorige week gepubliceerd werden. De uitvoer van Duitsland naar Frankrijk nam toen nog met 8,9 procent toe, maar die naar Nederland steeg slechts 2,3 procent en die naar Italië dook 7 procent lager.

'De belangrijkste drijvers van de Duitse exportmotor zijn momenteel landen die niet tot de eurozone behoren: de VS, het VK en China', stipt ING-econoom Carsten Brzeski nog eens aan. Hij redeneert dat daardoor de lonen in de exportgedreven sectoren onder druk zullen blijven, terwijl die in sectoren die veeleer buiten de internationale handel en concurrentie vallen, wel stilaan hoger gaan in Duitsland. Zo was er onlangs een verhoging van 6,3 procent in de overheidssector. Dinsdag werd ook bekend dat de vakbond in de agro-industrie een loonsverhoging van 5,9 procent vraagt voor de 120.000 mensen die er werken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud