Duitse export daalt voor het eerst dit jaar

(foto afp)

De Duitse uitvoer lag in april 1,7 procent lager dan in maart. Het is de eerste keer dit jaar dat de export vanuit Duitsland daalt. Dat was verwacht, maar de daling is scherper dan gedacht.

De Duitse export, de jongste jaren de groeimotor bij uitstek van de economie van het land, voelt sterker dan verwacht de impact van de crisis in de rest van Europa. Economen hadden gemiddeld een daling met 0,7 procent verwacht.

Niet alleen de dalende vraag uit andere Europese landen treft de uitvoer van Duitse goederen, ook de afkoeling in China en de verzwakking van het herstel in de VS spelen een rol. China is voor Duitsland de op zes na belangrijkste exportmarkt, waarheen de uitvoer tussen 2006 en 2010 verdubbelde.

Het handelsoverschot nam in april af tot 14,4 miljard euro, tegen 17,4 miljard in maart. Het surplus op de lopende rekening, waarin ook de export van diensten verrekend zit, was 11,2 miljard euro, waar dat een maand eerder nog 19,9 miljard euro was. 

Vertrouwen

Het dalende exportcijfer is een bijkomend teken dat Duitsland niet immuun is voor de Europese crisis en de gevolgen daarvan in de rest van de wereld. Eerder was al bekend geworden dat het ondernemersvertrouwen in mei afnam. De fabrieksbestellingen in april namen ook al af door de dalende buitenlandse vraag, en de industriële productie zakte met 2,2 procent.

Het IMF voorspelt voor de eurozone een inkrimping van de economie met 0,3 procent dit jaar. Voor Duitsland zit er nog een groei in met 0,6 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud