Advertentie

Duitsland bloeit, Frankrijk bloedt

De autoindustrie is één van de toonaangevende sectoren in Duitsland. De VW XL1 ©Bloomberg

De industriële barometer voor de eurozone is in december verder gestegen van 51,6 naar 52,7, de sterkste toename in 2,5 jaar. Daarmee wordt het voorlopige cijfer van voor de vakantie bevestigd. De Britse industrie presteert nog een pak beter.

Elk cijfer boven 50 wijst op een groei van de industriële sector, de gegevens zijn gebaseerd op de input van de aankoopdirecteurs verzameld door Markit. In november stond de teller nog op 51,6, in december steeg de barometer tot 52,7.

De verbetering is vooral te danken aan een heropleving van de landen in Zuid-Europa, tot voor kort de probleemgevallen van de eurozone. Italië zag zijn PMI stijgen van 51,4 naar 53,3, meteen de sterkste groei in drie jaar.

Spanje bleef niet achter en krikte zijn 48,6 van november op tot een 50,8 in december, de industrie groeit daar dus opnieuw. Het aantal jobs blijft wel dalen maar die achteruitgang was wel de kleinste in zes maanden, daar is dus ook een kentering op komst.

En Duitsland stoomt maar door en bereikte met 54,3 zijn hoogste peil in 3,5 jaar en 1,6 punten meer dan in november. Het verschil met Frankrijk, de tweede economie van de eurozone, wordt nu echt pijnlijk. Bij onze zuiderburen zakte de PMI-index van 48,4 naar 47,0 het slechtste cijfer in 7 maanden.

Voor Nederland werd een verbetering van de inkoopmanagersindex tot 57 gemeld. Daarmee kwam de groei uit op het hoogste peil sinds april 2011.

Verenigd Koninkrijk

De Britse PMI zit uiteraard niet in de eurozonecijfers. De industriële barometer daalde in december wel van 58,1 naar 57,3 en dat cijfer lag bovendien onder de marktprognose van 58,4, maar het blijft een sterke prestatie die zelfs de Duitse behoorlijk in de schaduw stelt.

De index voor nieuwe bestellingen zakte van 63,9 naar 60,4 maar in november werd dan ook het hoogste peil in 19 jaar bereikt. Het sterke orderboek wijst in elk geval op een aanhoudende robuuste economische groei de komende maanden, aldus  James Knightley. De econoom van ING verwacht dat de Britse economie dit jaar met 3 procent groeit.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud