Advertentie

ECB draait bankkraan wijd open

ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet, met Bundesbank-voorzitter en gastheer Jens Weidmann (foto: Reuters)

De Europese Centrale Bank (ECB) gooit de banken een financieringslijn toe die hen een jaar lang uit de problemen moet houden. De basisrente blijft wel stabiel, ondanks een pak speculatie dat Frankfurt de eerdere renteverhogingen ongedaan zou maken.

'Geen man is rijk genoeg om zijn verleden terug te kopen', schreef Oscar Wilde. 'Geen bank is rijk genoeg om haar reputatie terug te kopen', lijkt Trichet daar aan toe te voegen. Maar hij wil ze wel een hoop geld toestoppen om hun toekomst te verzekeren.

De ECB onderneemt via zogenaamde niet-conventionele maatregelen stappen om de economie aan te zwengelen, en het blussen van de sluimerende brand in de banksector in het bijzonder. Dat verloopt via de kredietfaciliteit waarmee banken leningen op twaalf maanden kunnen krijgen. In normale tijden is dat slechts beperkt tot drie maanden.

Wij roepen Europese banken op om hun balansen te versterken

'Wij roepen de Europese banken op om balansen te versterken, bankbonussen te beperken, en volop gebruik te maken van overheidssteun om zich te herkapitaliseren', aldus Trichet.

Daarnaast hervat de ECB ook het aankoopprogramma van 'covered bonds'. Dat zijn obligaties van banken waarvan de terugbetaling wordt gewaarborgd door bepaalde activa, meestal hypotheken. Enkele jaren geleden deed de ECB dat al eens voor een bedrag van 60 miljard euro. Nu komt daar dus een vervolg aan van 40 miljard euro. Het programma gaat van start in november en zal volledig uitgevoerd zijn in oktober 2012.

De ECB is niet de enige die vandaag een obligatie-inkoopprogramma aankondigde. Eerder op de dag liet de Bank of England weten haar inkoopprogramma voor obligaties te hebben verhoogd met 75 miljard pond (86 miljard euro) tot 275 miljard pond. De rente blijft al 31 maanden op rij onveranderd op 0,5 procent.

Basisrente stabiel

Trichet zat vandaag zijn laatste vergadering voor als topman van de ECB. Met de beslissing de basisrente stabiel te houden geeft hij veel economen nul op het rekest. Zij hadden erop gerekend dat Frankfurt met een lagere rente de economie zou trachten aan te vuren.

De ECB trok de basisrente dit jaar in twee stapjes op tot 1,5 procent, maar ze milderde de jongste maanden haar inflatieretoriek. Het is wel nog steeds de verwachting dat Frankfurt de basisrente later dit jaar opnieuw verlaagt.

De reden waarom ze dat nu nog niet deed, valt niet ver te zoeken. In september versnelde de inflatie in de eurozone tot 3 procent. Dat is fors hoger dan het streefcijfer van 'dicht bij, maar beneden' 2 procent.

Europees noodfonds

Trichet loopt duidelijk niet warm voor het idee dat de ECB fondsen levert aan het uitgebreide noodfonds EFSF om de slagkracht ervan te vergroten. Hij zei ervan uit te gaan dat de ECB kan stoppen met het opkopen van staatspapier van perifere landen die in budgettaire problemen zitten eens het EFSF 2.0 van start is gegaan.

'We kunnen geen overheden vervangen', zei de ECB-voorzitter. 'Zij moeten met de middelen voor het EFSF komen.' Toch liet hij de deur wat op een kier. 'Wij hebben altijd onze verantwoordelijkheid genomen en zullen dat blijven doen.'

Wij kunnen geen overheden vervangen

Verlaat Trichet de ECB niet als een ontgoocheld man?, wou een journalist weten. De Fransman geldt als een van de vaders van de euro. Hij moet nu vaststellen dat het Europees gevoel bij de verschillende eurolanden op een laag pitje staat? 'We mogen de euro als munt niet verwarren met de problemen van financiële stabiliteit in de hele eurozone. De euro is een baken van prijsstabiliteit, dat is goed voor de geloofwaardigheid. Volgens onderzoek geloven de markten dat de munt ook de komende tien jaar haar waarde zal houden. Wij zijn heel trots dat de munt het al 13 jaar goed doet. Het probleem van de financiële stabiliteit is eenvoudig: gebrekkig politiek bestuur. Dat schiet duidelijk tekort. Ik kon deze week in het Europees Parlement heel eenvoudig verwijzen naar mijn eerste optreden daar acht jaar geleden: respecteer het Groei- en Stabiliteitspact. Dat is niet gebeurd.'

Afscheid

Trichet richtte aan het einde van de officiële toelichting bij het rentebesluit nog even het woord aan de verzamelde pers. 'Ik herinner me mijn eerste persconferentie als voorzitter van de ECB nog alsof het gisteren was. Het was een groot plezier regelmatig met jullie in dialoog te gaan.'

'We hebben sinds de start van de euro nooit in kalme wateren gezeten. Maar de voorbije vier jaar waren bijzonder woelig, zelfs met orkanen. Duidelijke communicatie, niet alleen van ons maar ook van de pers, is uiterst belangrijk voor de financiële markten, maar ook voor de burgers.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud