EU: 'Duitse lonen moeten omhoog'

Eurocommissaris van Werk, Laszlo Andor. ©EPA

De Duitse lonen moeten absoluut omhoog. Dan kan Duitsland de economie van zijn Europese buren een duwtje in de rug geven. Dat zegt eurocommissaris van Werk, Laszlo Andor.

Europees Commissielid van Werk Laszlo Andor gaf zaterdag een interview aan het Duitse blad Die Welt. Daarin legt de Hongaar uit hoe Duitsland de andere Europese lidstaten kan helpen beter te presteren.

'Het is erg belangrijk dat Duitsland de openbare investeringen gevoelig verhoogt, de binnenlandse vraag stimuleert en zijn buitensporige handelsoverschot vermindert want dat benadeelt de de Europese buren', steekt Andor van wal.

Productiviteit

'Een wijziging van het loonbeleid is dan ook onontbeerlijk. De Duitse lonen zijn de afgelopen tien jaar veel minder snel gestegen dan de productiviteit', stipt de Hongaar aan. 'Het zou beter zijn als die lonen samen met de productiviteit omhoog gaan', klinkt het nog.

Het is niet de eerste keer dat een Europese beleidsmaker een pleidooi houdt voor hogere lonen. De afgelopen maanden drong onder meer toenmalig begrotingstsaar Olli Rehn daar ook al enkele keren op aan.

Weidmann

Het debat over een verhoging van de lonen is onlangs opgeflakkerd in Duitsland. De voorzitter van de Bundesbank, Jens Weidmann, bracht de bal aan het rollen met enkele uitspraken.

'De lonen hebben een progressiemarge van 3 procent in een land waar op sommige plaatsen sprake is van vrijwel volledige tewerkstelling', zei de Buba-topman.

Concurrentiekracht

Duitsland hield jaren vast aan bescheiden lonen. Met dat beleid wist de grootste economie van de eurozone de concurrentiekracht van haar bedrijven gevoelig op te krikken.

Een loonsverhoging in Duitsland kan minder succesvolle lidstaten van de eurozone helpen hun concurrentiekracht wat te verhogen. En tegelijk kan het de Duitse consument ertoe aanzetten het geld wat meer te laten rollen.

Oproep

Maar de vraag is of Duitsland een boodschap heeft aan de oproep van Andor. Afgelopen week raakte bekend dat de Duitse economie in de periode april-juni met 0,2 procent gedaald was.

Meteen waarschuwden de Duitse werkgevers dat loonsverhogingen geen evidentie zijn. De onderhandelingen in de verschillende sectoren over de loonvoorwaarden beloven de volgende maanden dan ook 'moeilijk te verlopen'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud