EU verhoogt druk op Griekenland

Europees president Herman Van Rompuy naast Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso - Foto Belga

Europees president Herman Van Rompuy en Commissievoorzitter Jose Manuel barroso telefoneerden vandaag met verschillende Griekse partijleiders. Daarmee willen ze de druk op de Griekse politici en kiezers verder verhogen. Bedoeling is om lidmaatschap van de eurozone bovenaan de agenda te plaatsen in plaats van de opgelegde besparingen.

In een min of meer gecoördineerde strategie proberen de verschillende Europese prominenten de druk op Griekenland te verhogen. Met een telefoontje van Herman Van Rompuy en Jose Manuel Barroso probeert de EU de Griekse politici duidelijk te maken wat de gevolgen kunnen zijn van het niet naleven van de voorwaarden voor internationale hulp.

Eerder lieten ook Bondskanselier Angela Merkel en de Duitse minister van Financiën Wolfgans Schauble zich publiekelijk in die zin uit. 'Als Griekenland de euro wil behouden, moet het zich aan de afspraken houden', zei Schlaube.

Ademruimte

De Europese leiders rekenen er op dat als het eurolidmaatschap centraal in de campagne voor de komende verkiezingen komt te staan in plaats van de opgelegde besparingen, de Griekse kiezer zich wel zal bedenken. Opiniepeilingen tonen aan dat 75 tot 80 procent van de grieken voor het behoud van de euro is.

Volgens bronnen van persagentschap Reuters zouden ambtenaren van de EU wel al aan het berekenen zijn wat het zou kosten indien Griekenland wat meer ademruimte zou krijgen voor de uitvoering van zijn besparingsplannen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door de deadline een jaar op te schuiven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n