Erdogan moet het komen uitleggen in Brussel

Premier Erdogan zal naar verwachting in Brussel niet over zich heen laten lopen.

De Turkse premier Erdogan brengt vandaag voor het eerst in jaren een bezoek aan Brussel voor gesprekken met leiders van de Europese Unie. Hij staat voor een lastige taak.

Van onze correspondent in Istanbul

Recep Tayyip Erdogan hoopt de Europese leiders ervan te overtuigen dat zijn grootscheepse inmenging van de jongste weken in het justitieapparaat in Turkije niet bedoeld is om een corruptieonderzoek rond zijn gematigd islamistische regering te blokkeren. De premier wil uitleggen dat de massale overplaatsing van politiemensen en aanklagers nodig is om een ‘smerig complot’ van zijn politieke tegenstrever, de machtige moslimprediker Fethullah Gülen, af te weren.

Maar Erdogan zal in Brussel naar verwachting worden geconfronteerd met kritische vragen. Eurocommissaris voor Uitbreiding Stefan Füle waarschuwde onlangs al dat Erdogan een ‘transparant en onpartijdig’ onderzoek moet toestaan naar het corruptieschandaal. En Europarlementslid Ria Oomen, Turkijerapporteur van het Europees Parlement, sprak haar afschuw uit over het gebrek aan neutraliteit van de Turkse justitie. ‘Wat er nu gebeurt, stinkt aan alle kanten.’

De Turkse premier is verwikkeld in een machtsstrijd met de moslimgeestelijke Fethullah Gülen. Die woont in zelfverkozen ballingschap in Amerika, maar heeft veel invloed in Turkije. Aanhangers van Erdogan en Gülen luisteren elkaar op grote schaal af, misbruiken de politie en de inlichtingendienst om elkaar het leven zuur te maken, en belasteren elkaar in bevriende media.

Tegelijk ligt de premier onder vuur door een groot corruptieschandaal dat al vier ministers de kop heeft gekost, onder wie die van Europese Zaken. 24 mensen met nauwe banden met Erdogans regering, onder wie de zonen van twee opgestapte ministers, zitten vast.

Het pijnlijkst voor Erdogan is dat rechercheurs ook zijn zoon Bilal verdenken van corruptie. Bilal Erdogan zit in het bestuur van een stichting die huisvesting runt voor vrouwelijke studenten. De Turkse oppositieleider Kemal Kiliçdaroglu noemt die stichting ‘een centrum van corruptie’. ‘Als je een aanbesteding wint met corruptie, moet je doneren aan die stichting. Zo werkt het.’

Erdogan beschuldigt zijn politieke rivaal Gülen ervan achter het onderzoek te zitten. De premier heeft de voorbije weken tientallen aanklagers en honderden politiemensen laten overplaatsen, omdat hij ze ervan verdenkt Gülen-aanhangers te zijn. Erdogan heeft zo een mogelijke arrestatie van zijn zoon Bilal voorkomen en het corruptieonderzoek afgestopt.

Tegelijk probeert de premier met nieuwe wetgeving zijn greep op de Turkse rechterlijke macht te vergroten. Ook verscherpt hij het toezicht op het internet. ‘De haast waarmee de regering probeert het internet en de sociale media het zwijgen op te leggen, laat zien dat er paniek heerst’, zegt een parlementslid van de oppositie.

Erdogan heeft met zijn islamitisch georiënteerde regeringspartij AKP drie opeenvolgende parlementsverkiezingen gewonnen met telkens een groter percentage van de stemmen. En ondanks het schandaal geniet hij nog steeds veel steun. ‘Jihadstrijder Erdogan! Jihadstrijder Erdogan!’, scanderen zijn aanhangers op bijeenkomsten.

De ontwikkelingen zijn pijnlijk voor de Europese Unie, want Turkije onderhandelt sinds 2005 over toetreding tot de EU. Het land krijgt jaarlijks een klein miljard euro van Brussel om zich voor te bereiden op het lidmaatschap. Maar de onderhandelingen zitten al enkele jaren in het slop.

Erdogan gaat vandaag in Brussel onder meer praten met Commissievoorzitter José Manuel Barroso, Europees president Herman Van Rompuy en Parlementsvoorzitter Martin Schulz. Als zij met kritiek komen, zal de Turkse premier naar verwachting niet over zich heen laten lopen. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu waarschuwde zondag alvast dat de Europese Unie Turkije ‘niet moet discrimineren’. Maar de minister, die Erdogan vandaag vergezelt, deed ook zijn best om potentiële spanningen weg te nemen. ‘Wij zijn bereid over alles te praten. Als er iets is dat in strijd is met de maatstaven van de Europese Unie, zullen we daarnaar luisteren.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud