'Europa moet eerst sociale problemen aanpakken'

Griekse leerkrachten betogen in Athene. Ze vrezen hun job te verliezen als gevolg van de hervormingen van de regering. ©AFP

Europa moet prioriteit geven aan het aanpakken van werkloosheid en armoede, zo suggereert een rapport van de economische denktank Bruegel dat het persagentschap Bloomberg kon inkijken. Het rapport komt op tafel tijdens het overleg van de Europese ministers van Financiën komende week in Athene.

Het is enkel door eerst de 'grote sociale problemen' aan te pakken dat er werk kan gemaakt worden van economische groei en afbouw van de overheidsschulden, klinkt het. De Bruegel-groep is een vooraanstaande economische denktank in Brussel, onder voorzitteschap van voormalig ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet.

'De economische crisis heeft geleid tot een aanzienlijke verslechtering van de sociale situatie in een aantal Europese landen', zo zegt het rapport. De opgelopen werkloosheid dreigt zelfs 'blijvende gevolgen' te hebben 'voor inkomensongelijkheid bij de volgende generatie'.

Terwijl de Europese Unie uit de recessie krabbelt, blijven de werkloosheidscijfers met een gemiddelde van 12 procent dicht tegen de piek van vorig jaar aanzitten. Overheden moeten daarom 'inefficiënte arbeidsmarkten' hervormen, betere opleidingstrajecten installeren en met meer gerichte belasting- en steunsystemen werken. Dat moet het mogelijk maken om op een sociale manier te snoeien in de overheidsuitgaven.

De ministers van Financiën zitten dinsdag en woensdag samen in Athene. Ze zullen er onder andere spreken over het bankensysteem en nieuwe steun aan Griekenland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud