Advertentie
Advertentie

Europa opent onderzoek naar Duitsland

Eurocommissaris Olli Rehn (Foto: EPA). ©EPA

De Europese Commissie opent een diepgaand onderzoek naar Duitsland. Dat maakte de Europese Commissaris voor Economische en Monetaire Zaken, Olli Rehn, woensdagnamiddag bekend. Tijdens het onderzoek focust Brussel zich op het grote Duitse handelsoverschot.

De Europese Commissie boog zich woensdag over de macro-economische onevenwichten in de verschillende Europese lidstaten. Het was vooral uitkijken naar de mening van Brussel over Duitsland.

Dat land boekt sinds 2007 een overschot op zijn lopende rekening van meer dan 6 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Volgens de Europese regels mag een land maximum drie jaar op rij een handelsoverschot van 6 procent of meer boeken.

Onderzoek

'We kunnen dan ook niet anders dan een diepgaand onderzoek openen naar de macro-economische onevenwichten in Duitsland', zei José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie. 'Dat onderzoek vloeit bijna automatisch voort uit het knipperlichtmechanisme dat we uitwerkten.'

Zo'n onderzoek naar de grootste economie van de eurozone ligt erg gevoelig. Nooit eerder tikte Europa Duitsland op de vingers om economische redenen.

Gevoelig

Dat de zaak gevoelig ligt, bleek ook uit de manier waarop Barrosso en Olli Rehn, de Europese Commissaris voor Economische en Monetaire Zaken, over het onderzoek communiceerden.

'Duitsland is de groeimotor van Europa. Het heeft goede handelsrelaties met heel wat niet-EU-lidstaten en met de best presterende economieën, namelijk de groeilanden', zei Rehn.

Volgens Barroso doet de Duitse economie het zo goed omdat het land erg gespecialiseerd is in bepaalde sectoren, een sterke industrie heeft en heel wat technologische voordelen heeft.

Net als Barroso benadrukte Rehn dat de Commissie geen kritiek levert op de enorme Duitse concurrentiekracht. 'Economische groei die gebaseerd is op export, is goed. De andere Europese lidstaten zouden een voorbeeld aan Duitsland moeten nemen. We hebben meer 'Duitslanden' nodig', zei Barroso.

Onevenwicht

Tijdens het diepgaand onderzoek gaat de Commissie na waar het onevenwicht vandaan komt en hoe erg het gesteld is met dat onevenwicht. 'We gaan bijvoorbeeld na of dat hoge handelsoverschot structureel is', verduidelijkte Barroso.

De Commissievoorzitter en Rehn benadrukten evenwel dat een onderzoek zeker niet tot een straf voor Duitsland moet leiden. 'We voeren dit onderzoek met een open vizier en geven geen commentaar op het mogelijke resultaat van het onderzoek', klonk het.

Conclusies

De Commissie neemt haar tijd voor het onderzoek. Pas volgend jaar komt ze met conclusies op de proppen. Rehn en Barroso spoorden Berlijn wel aan, in afwachting van de uitkomst van dat onderzoek, de Europese aanbevelingen van mei dit jaar te blijven nastreven.

Brussel drukte Berlijn toen op het hart de dienstensector te liberaliseren. Daarnaast wil de Commissie dat Duitsland de binnenlandse vraag stimuleert. 'Als de binnenlandse vraag in Duitsland stijgt, kunnen ook andere lidstaten daarvan profiteren', luidde het.

Reacties

In Duitsland doet de aankondiging van het onderzoek heel wat stof opwaaien. CDU-secretaris Hermann Gröhe noemde de exportkracht van Duitsland een 'hoeksteen van de welvaart'. Het Duitse economisch model ligt op dit moment ook op tafel tijdens de coalitiebesprekingen tussen het christendemocratische CDU en de sociaaldemocratische SPD. 

 

BELGIE

Eurocommissaris Rehn voegde er nog aan toe dat de Commissie ook de macro-economische onevenwichten blijft onderzoeken in de 13 lidstaten die al sinds vorig jaar zo'n onderzoek aan hun been hebben.

Bij die landen zijn nog andere grote economieën. Het gaat onder meer om het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Spanje en Nederland. Maar ook naar België voert de Commissie al sinds vorig jaar een onderzoek.

Behalve naar Duitsland opent Brussel nu ook nog een diepgaand onderzoek naar Luxemburg en Kroatië

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud