Europa schuift class action op lange baan

Ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck moest zijn plannen voor een regeling voor class action suits in de ijskast steken - Foto Belga

De Europese commissie schuift een Europese regeling voor een 'class action suit' naar Amerikaans model op de lange baan. Ook in België zit een wettelijke regeling in het slop.

Nochtans is er in ons land nood aan een regeling voor processen waarin veel partijen betrokken zijn. De ellelange wachtrijen van gedupeerden op het proces-Lernout & Hauspie in Gent en in de zaak-Citibank in Brussel zullen verbleken bij de massa burgerlijke partijen die op het eventuele Fortis-proces kunnen opdagen. Maar er is in ons land geen wet die regelt hoe zulke processen met veel burgerlijke partijen moeten verlopen. Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) voerde daarover gesprekken in de schoot van de federale regering, maar die zijn door de politieke crisis stilgevallen.

In de Financial Times Deutschland verklaarde de Luxemburgse eurocommissaris voor Justitie, Viviane Reding, dat ze na vele gesprekken met Amerikaanse bedrijfsleiders beducht geworden is voor de economische gevolgen van groepsgedingen. De kosten voor bedrijven die zo'n groepsgeding verliezen, lopen in vele gevallen astronomisch hoog op. Nu Europa nog steeds aan het afrekenen is met een economische crisis, lijken groepsgedingen haar geen goed idee meer.

Ook in eigen land heeft het Verbond van Belgische Ondernemingen al herhaaldelijk gewaarschuwd voor de negatieve impact op de economie. 'Bedrijven zullen veel grotere provisies moeten aanleggen om potentiële schadevergoedingen te dekken. En wat zullen de meerkosten qua verzekeringen zijn? Het zal de competitiviteit van België andermaal aantasten', zo reageerde Philippe Lambrecht, op de plannen van De Clerck.

De Europese Commissie speelt al jaren met het plan een soort van 'class action suit' te introduceren. In sommige Europese landen, waaronder Portugal en Zweden zijn groepsgedingen al mogelijk. De vroegere eurocommissaris voor Mededinging, Neelie Kroes, heeft zich altijd positief uitgelaten over een sterke betrokkenheid van grote groepen van consumenten bij kartelgedingen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud