Begroting onder vuur

Minister van Financiën, Steven Vanackere (CD&V) (foto: Belga)

Eén maand is de Belgische begroting oud. En nu al ligt ze als hopeloos achterhaald onder vuur. Europa zegt België de wacht aan en economen voorspellen nagenoeg een nulgroei voor 2012, in plaats van de optimistische 0,8 procent groei die de regering vooropstelt.

Uit een brief van Europees Commissaris Olli Rehn blijkt dat België het mes op de keel wordt gezet. België moet 'in de komende dagen' maatregelen nemen om het deficit onder 3 procent van het bbp te brengen. Volgens de Europese Commissie gaat het om maatregelen van 0,3 tot 0,5 procent bbp of 1,2 tot 2 miljard euro.

Als dat niet zou lukken, stelt Rehn een alternatief voor. In dat geval moet België een aantal uitgaven bevriezen. Bij de begrotingscontrole in februari kan een en ander herbekeken worden. Uiterlijk tegen maandagmorgen wil de Europese Commissie duidelijkheid welk spoor de regering wil bewandelen.

Vrijdag besloot het kernkabinet ruim 1 miljard euro aan uitgaven te bevriezen tot de begrotingscontrole in februari. 'We zullen er alles aan doen om de Commissie duidelijk te maken dat België vastbesloten is het tekort terug te dringen tot 2,8 procent', zei minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) na afloop van het kernkabinet.

Boete

België moet in de komende dagen maatregelen nemen

Olli Rehn

Europees Commissaris

Rehn dreigde er eind vorig jaar al mee België een boete op te leggen omdat de begroting voor 2012 uitbleef. Rehn schrijft in zijn brief aan Vanackere dat hij het apprecieert dat er een begroting is. Maar tegelijk oordeelt Rehn dat de maatregelen onvoldoende zijn. De Maastrichtnorm van een maximaal tekort van 3 procent wordt overschreden.

In plaats van een deficit van 2,8 procent van bbp gaat de Commissie ervan uit dat zonder extra maatregelen de begroting dit jaar zal afsluiten met een tekort van 3,25 procent van het bbp. Een aantal maatregelen wordt overschat, voor 0,3 procent bbp of 1,2 miljard.

Het gaat om de opbrengst uit de hervorming van de notionele intrestaftrek, de opbrengst uit de verhoging van de roerende voorheffing op dividenden en intresten, een deel van de besparingen in de gezondheidszorg en de opbrengst van de strijd tegen de fiscale fraude.

Economen

Voorts is de economische groeiprognose volgens de Commissie te optimistisch. De regering gaat voor 2012 uit van een groei van 0,8 procent, maar dat cijfer zal volgens de Commissie niet gehaald worden. Daardoor is een bijkomende inspanning nodig van 0,15 procent van het bbp.

Hoe optimistisch de regering wel is, blijkt uit de driemaandelijkse rondvraag van de Nationale Bank bij 11 grootbanken die de handel in Belgische staatspapier verzekeren, de 'primary dealers'.

1,3 miljard euro

Die stellen in ijltempo hun prognoses voor 2012 neerwaarts bij. En rekenen nu gemiddeld op slechts 0,1 procent groei, terwijl ze in september nog op 1,5 procent mikten. Dat gemiddelde wil dus zeggen dat verschillende beurshuizen met een krimp van de economie rekening houden dit jaar.

Dat betekent potentieel een tegenvaller van 1,3 miljard euro. De groei valt 0,7 procentpunt lager uit, terwijl de overheid ongeveer de helft van de economie inpalmt. Een impact dus ten belope van 0,35 procent van de economie, die zo'n 375 miljard euro groot is.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud