Advertentie

Fiscus weigert deal met Karel De Gucht

Karel De Gucht (foto belga) ©BELGA

De fiscus weigert het voorstel van Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht om de belastingzaak tegen hem te schikken. Het belastingbedrag dat De Gucht wilde betalen, zou (veel) te laag zijn bevonden door de Bijzondere Belastinginspectie, vernam De Tijd. Er komt dus een fraudeproces tegen de eurocommissaris en zijn echtgenote.

Nu de onderhandelingen met de fiscus zijn afgesprongen, kruipen alle partijen opnieuw in de loopgraven en stevent De Gucht af op een publiek fraudeproces. Eerst moet er nog een taxatie gebeuren - voor honderdduizenden euro's - waarna De Gucht en zijn echtgenote een bezwaarschrift kunnen indienen. En daarna verhuist de zaak naar de rechtbank van Gent. Gelet op de termijn zou het proces wel eens gevaarlijk dicht tegen de verkiezingen van 2014 kunnen worden ingeleid. De pleidooien zullen waarschijnlijk later plaatsvinden.

Eerder vandaag raakte bekend dat de eurocommissaris en Open VLD-kopstuk een voorstel had gedaan om de ophefmakende belastingzaak tegen hem te schikken. De Gucht veranderde dus het geweer van schouder. Tot voor kort wilde hij geen duimbreed toegeven aan de fiscus en weerde hij zich met procedures tot bij het Grondwettelijk Hof. Volgens De Gucht voerde de fiscus een 'heksenjacht' tegen hem.

In de ogen van de fiscus is er sprake van een 'fraudedossier' waarbij De Gucht belastingen zou hebben ontdoken op een aandelenwinst van meer dan 1,2 miljoen euro. De Gucht en zijn advocaat hebben de visie van de fiscus altijd afgedaan als klinkklare nonsens. Maar nu lag er dus toch een voorstel op tafel om alsnog belastingen te betalen op de aandelentransactie uit 2005.

Maar het bedrag dat De Gucht en zijn echtgenote - een politierechter in Aalst - voorstelden, zinde de BBI uiteindelijk niet. Zeker in zo'n voorbeelddossier gingen er bij de fiscus stemmen op om 'niet plat op de buik te gaan'. Want De Gucht zou alleen een belasting van enkele tienduizenden euro's willen betalen, zonder boete of belastingverhoging. Terwijl de betwiste aandelentransactie toch meer dan 1,2 miljoen euro bedraagt. En De Gucht zou met een boete en een belastingverhoging wel eens tien keer meer moeten betalen dan wat hij zelf voorstelt.

Alleen is het voor De Gucht enorm delicaat om een boete te betalen in een fiscale fraudezaak gelet op zijn functie als eurocommissaris. Eerder moest eurocommissaris voor Gezondheidszaken en Consumentenbeleid John Dalli uit Malta ontslag nemen omdat hij genoemd wordt in een corruptieonderzoek.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud