Frankrijk speelt 'cavalier seul' met transactietaks

De Franse president Nicolas Sarkozy oogst enkel kritiek met zijn plan om op eigen houtje financiële transacties te gaan belasten - foto AFP

Het nieuwe jaar is nog geen week oud en Duitsland en Frankrijk liggen weer in de clinch. Ditmaal gaat de ruzie over de invoering van een taks op financiële transacties. Duitsland wil daar enkel van weten als die op het niveau van de hele Europese Unie wordt ingevoerd, maar Frankrijk wil eind januari al op eigen houtje de knoop doorhakken.

Frankrijk wil met die snelle beslissing naar eigen zeggen een voorbeeld stellen. Volgens Henri Guaino, speciaal adviseur van de Franse president Nicolas Sarkozy, heeft Duitsland zich al akkoord verklaard met het principe van een dergelijke taks.

Dat geluid valt echter niet te horen in Berlijn, en evenmin in Rome. 'De Duitse houding is onveranderd. Het doel is te komen tot de invoering van een taks op financiële transacties binnen de Europese Unie', zegt Steffen Seibert, woordvoerder van de Duitse regering.

De Italiaanse premier Mario Monti, die op bezoek is in Parijs, liet eveneens optekenen dat een eenzijdige Franse invoering niet wenselijk is. Ook bij de Europese Commissie wordt afwijzend gereageerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud