Huizencrisis treft jonge Nederlanders hard

(foto: HH)

De Nederlandse vastgoedcrisis treft vooral huiseigenaren jonger dan 35 jaar. Dat schrijft Het Financieele Dagblad. Bijna 15 procent van de Nederlandse gezinnen zit door de crisis opgezadeld met een woning die gemiddeld 30.000 euro minder waard is dan de hypotheekschulden.

Volgens een onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH) zit een groot deel van de Nederlandse gezinnen 'onder water'. Dat wil zeggen dat de marktwaarde van de woning een stuk kleiner is dan de restwaarde van hun hypotheek. Of om in het in aandelentermen te zeggen: veel huishoudens worstelen met een negatief eigen vermogen.

In het onderzoek van de VEH - naar eigen zeggen de grootste consumentenorganisatie bij onze noorderburen - is sprake van 38 procent dat 'onder water' zit in de leeftijdsgroep van 26 tot 35 jaar. Daarnaast torsen ze een flinke schuldenberg, en hebben ze amper spaargeld opgebouwd.

In totaal hebben 517.000 gezinnen bij de huidige prijzen een restschuld van 15,3 miljard euro, als ze vandaag hun woning op de markt zouden gooien. Dat komt overeen met liefst 30.000 euro per gezin. Die 517.000 gezinnen vertegenwoordigen 14,3 procent van de huishoudens met een hypotheek.

En wellicht is het ergste leed nog niet geleden. De kans is zeer groot dat de volgende Nederlandse regering de hypotheekaftrek op de schop neemt. Noodgedwongen, want het is een van de weinige manieren om snel en doortastend te besparen. Het einde van de veelbesproken hypotheekaftrek dreigt de huizenprijzen verder de dieperik in te sleuren.

Bovendien ontwaart de VEH 'duidelijke kwetsbare plekken in de financiering van de woningmarkt'. Het totaalbeeld is 'genuanceerd', met uitzondering van de 500.000 gezinnen vooral in de leeftijd tot 35 jaar die hun huis na 2001 kochten.

Voor hen is de hypotheek momenteel vaak hoger dan de waarde van de woning. Volgens belangenbehartiger van de huizenbezitter dreigt de 'groep met problemen' toe te nemen 'als de woningprijzen verder dalen en de werkloosheid verder toeneemt'.

Zo zou de restschuld van 770.000 gezinnen - ongeveer een vijfde van het totaal - stijgen tot gemiddeld 39.000 euro als de prijzen met 10 procent dalen. Bij een prijsdaling met 20 procent zouden 973.000 huishoudens hun restschuld zien stijgen tot gemiddeld 50.000 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n