Italiaanse verkiezingskoorts stijgt

©REUTERS

De Italiaanse premier Mario Monti en uitdager Silvio Berlusconi hebben elkaar afgelopen weekend met een opmerkelijk mediaoffensief bestookt. Zes weken voor de verkiezingen stijgt de koorts.

Na een weekend van media-optredens hield Silvio Berlusconi, die in november 2011 tot ontslag gedwongen werd als premier, het strafste nieuws voor maandagochtend. In een interview met RTL Radio kondigde hij een alliantie aan met zijn oude coalitiepartner, de Lega Nord, een partij die ijvert voor de onafhankelijkheid van Noord-Italië. De Lega Nord had tot nu altijd geweigerd zich te verbinden met Berlusconi's Popolo della Liberta, als de ex-premier lijsttrekker zou zijn voor die partij. 'De Lega Nord heeft geen andere keuze. Alleen naar de kiezer trekken, zou politieke zelfmoord zijn.' De aankondiging van Berlusconi werd nog niet bevestigd door de partijtop van de Lega Nord.

Berlusconi had er dan al enkele dagen van mediaoptredens opzitten. Daarin noemde Berlusconi het 'immoreel dat Mario Monti deelneemt aan de verkiezingen van februari nadat hij de voorbije dertien maanden een regering van niet-politici had geleid.' Na de val van de regering van Berlusconi kwam Monti in november vorig jaar aan het hoofd van een regering van technocraten. Nadat het blok rond Berlusconi erin slaagde om nieuwe verkiezingen uit te lokken, zag het ernaar uit dat Monti zich niet opnieuw kandidaat zou stellen bij de verkiezingen. Maar Monti kwam op zijn oorspronkelijke voornemen terug. Hij is momenteel bezig met de vorming van een politieke lijst met kandidaten die zijn economische plannen steunen.

De aftredende premier mikt voornamelijk op besparingen om het begrotingstekort terug te dringen en hervormingen om zijn land weer competitief te maken. Monti heeft intussen ook allianties gesmeed met diverse centrumpartijen, waaronder de nieuwe partij van Ferrari-voorzitter Luca Cordero di Montezomolo. 'Monti heeft onbetrouwbare partners gekozen en zijn lijst zal enkel stemmen aan de linkerzijde bezorgen', sneerde Berlusconi op de Italiaanse televisie.

Nederlaag

Ook Monti liet zich niet onbetuigd. In interviews liet hij verstaan een hervorming van de erg onpopulaire eigendomstaks, in Italië bekend als IMU, te overwegen. Daarnaast behoort een verlaging van de inkomensbelasting en een opschorting van de geplande verhoging van de btw volgens hem tot de mogelijkheden. Daartegenover zouden wel nieuwe besparingen staan.

Berlusconi kondigde op zijn beurt aan de belasting op de aankoop van een eerste huis te schrappen, wat de schatkist bijna 4 miljard euro zou kosten. Zonder Berlusconi bij naam te noemen had Monti nog een boodschap voor zijn collega's in petto. 'We moeten ophouden met grote beloftes te doen', klonk het in een interview met Sky TG24.

Ondanks hun mediaoptreden lijkt zowel Berlusconi als Monti op weg naar een verkiezingsnederlaag. In een nieuwe peiling ligt de Democratische Partij van Pier Luigi Bersani met 39,9 procent aan kop. Het blok rond Berlusconi volgt op 28,8 procent, gevolgd door Monti en co met 14,3 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud