Advertentie

Juncker voorgedragen als voorzitter Europese Commissie

©EPA

De Europese staatshoofden en regeringsleiders dragen de Luxemburgse ex-premier Jean-Claude Juncker officieel voor als voorzitter van de Commissie.

Op de Europese top in Brussel hebben de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie vrijdagnamiddag de Luxemburgse ex-premier Jean-Claude Juncker voorgedragen als voorzitter van de Europese Commissie.

Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, maakte het nieuws rond half vijf bekend op Twitter.

Decision made. The European Council proposes Jean-Claude Juncker as the next President of the European Commission #EUCO— Herman Van Rompuy (@euHvR) June 27, 2014

Om voorzitter te worden, moet hij op 16 juli groen licht van het Europees Parlement krijgen, maar dat is een certitude. De Europese christendemocraten, sociaaldemocraten én liberalen, die samen een brede meerderheid hebben, steunen zijn kandidatuur.

Primeur

Het is voor het eerst dat de Europese leiders geen consensus konden bereiken rond een kandidaat. Vroeger gebeurde dat wel, en stelden de Britten bijvoorbeeld hun veto tegen toenmalig premier Jean-Luc Dehaene. Deze keer stemden de Europese regeringsleiders en staatshoofden over de voordracht.

Bij het binnengaan van het Justus Lipsius-gebouw zei de Britse premier Cameron dat hij tegen zou stemmen. Ook de Hongaarse premier Viktor Orban zei vooraf dat hij zou tegen stemmen.  Hij vindt Juncker de verkeerde man voor de job en vindt dat de Europese leiders niet zomaar hun macht moeten afgeven om zelf de commissievoorzitter te kiezen, zoals het vroeger liep.

'Grootst mogelijke consensus'

De Europese Volkspartij, waartoe Juncker behoort, reageerde verheugd. Volgens voorzitter Joseph Daul hielden de Europese leiders 'correct rekening met de democratische uitslag van de verkiezingen van mei'.

Volgens Daul zal Juncker nu alle pro-Europese politieke fracties in het Parlement betrekken in zijn poging om 'de grootste mogelijke consensus te vinden over de prioriteiten van het werkprogramma van de Commissie-Juncker'. In België reageerde PS-voorzitter Paul Magnette al dat Juncker nu de weg van de besparingen en begrotingssaneringen moet verlaten.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud