Ook in Luxemburg notionele intrestaftrek

De nieuwe Luxemburgse premier Xavier Bettel leest vandaag de regeringsverklaring voor in het parlement. (foto belga) ©BELGA

De Luxemburgse regering voert de notionele intrestaftrek in, om internationale bedrijven aan te trekken. Dat staat in de regeringsverklaring die premier Xavier Bettel vandaag in het parlement voorstelt.

Met de maatregel schakelt Luxemburg een versnelling hoger om multinationals aan te trekken. Tot nog toe was België het enige land ter wereld waar alle bedrijven een fictieve intrest op hun kapitaal mogen berekenen, en dat bedrag vervolgens mogen aftrekken van hun belastbare winst. België is daardoor aantrekkelijk voor activiteiten die veel kapitaal vereisen, bijvoorbeeld voor de interne financieringsvehikels van multinationals.

Of de Luxemburgse notionele intrestaftrek verleidelijker wordt dan de Belgische is niet duidelijk. Details zijn er nog niet. De enige bepaling in het regeerakkoord luidt dat er ook maatregelen zullen volgen om misbruiken tegen te gaan. Maar in de tekst staat ook dat Luxemburg voorstander blijft van ‘een gezonde fiscale concurrentie tussen de Europese lidstaten’.

In België worden de plannen met argusogen bekeken, leert navraag bij AmCham, de Belgisch-Amerikaanse kamer van koophandel. ‘Het komt er voor België nu op aan multinationals rechtszekerheid en stabiliteit te bieden’, zegt Werner Heyvaert, advocaat bij Jones Day, die bij AmCham de fiscale taskforce voorzit.

België voerde de notionele intrestaftrek in 2005 in nadat het van de Europese Unie een andere fiscale gunstmaatregel voor multinationals had moeten afschaffen. Hetzelfde lijkt nu in Luxemburg het geval, zegt Mathieu Isenbaert van E&Y. De Europese Commissie maakte vorige maand duidelijk dat ze ‘hybride leningen’ wil aanpakken. Dat zijn leningen waarvan de rente bijvoorbeeld mee evolueert met de winst. Het ene land beschouwt ze daarom als een lening, waardoor de intrestlasten fiscaal aftrekbaar zijn. Het andere land beschouwt ze als kapitaal en ziet diezelfde intrestbetaling als een dividend. Vooral in Luxemburg en Nederland zijn hybride leningen populair.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content