'MH17 waarschijnlijk per ongeluk beschoten'

De Amerikaanse president Barack Obama ging dinsdag het condoleanceregister tekenen op de Nederlandse ambassade in Washington. ©Photo News

De Amerikaanse inlichtingendienst gelooft dat pro-Russische separatisten waarschijnlijk per ongeluk vlucht MH17 van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne neergeschoten hebben.

De VS hadden aangekondigd vandaag nieuwe inzichten te zullen delen over de omstandigheden van de ramp met de vlucht van Malaysia Airlines van Schiphol naar Kuala Lumpur, maar uiteindelijk gaven ze geen nieuwe technische bewijzen vrij waarop ze hun argumentatie stoelen.

De Amerikaanse inlichtingendienst gaat er nu vanuit dat pro-Russische rebellen het vliegtuig neerhaalden, al hebben ze geen volledige zekerheid over wie het luchtafweergeschut inzette dat het toestel raakte. Ze houden het op een ongeluk of vergissing, van te weinig getrainde strijders, en zeggen geen aanwijzingen te hebben van Russische betrokkenheid.

Ze stellen echter wel dat de Russische theorie over de omstandigheden van de ramp - waarbij een beschuldigende vinger wordt uitgestoken naar de regering in Kiev - geen steek houdt, en dat de Russen nog steeds wapens leveren aan de separatisten in Oost-Oekraïne.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content