Advertentie

Mas zoekt in EU steun voor onafhankelijkheid

De Catalaanse premier, Artur Mas (Foto: Reuters). ©REUTERS

De Catalaanse premier, Artur Mas, zoekt in het buitenland steun voor zijn onafhankelijkheidsstreven. De leider van Convergència i Unió (CiU) schreef de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie een brief om het soevereiniteitsstreven van zijn regio uit te leggen.

Het is de Catalaanse premier, Artur Mas, menens met zijn onafhankelijkheidsstreven. Op 12 december vorig jaar had de 57-jarige econoom al aangekondigd dat de Catalanen zich op 9 november 2014 in een referendum zullen kunnen uitspreken over onafhankelijkheid van de regio.

Het voornemen viel erg slecht bij de centrale regering in Madrid. Die schoot de plannen meteen af en wees erop dat een volksraadpleging over onafhankelijkheid in strijd is met de grondwet.

De ploeg van premier Mariano Rajoy herinnerde er ook aan dat Catalonië zich buiten de Europese Unie zou plaatsen als de regio zich zou afscheiden van Spanje.

Tegenoffensief

Maar Mas laat zich door die tegenkanting uit Madrid niet afschrikken. Integendeel, hij is een tegenoffensief begonnen. De Catalaanse premier probeert het thema te 'internationaliseren'.

Op 20 december stuurde hij een brief naar alle staatshoofden en regeringsleiders van alle Europese lidstaten, met uitzondering van Rajoy. Ook de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, kreeg het document.

Volk

In de brief, opgesteld in verschillende talen, legt Mas de politieke leiders van Europa uit waarom zijn regio zich over onafhankelijkheid zal uitspreken. 'Dit is een vraag van het Catalaanse volk', luidt het in de brief. Ook 65 procent van het Catalaanse parlement staat achter de volksraadpleging.

'In tegenstelling tot wat sommigen beweren, bestaan wel degelijk wettelijke en juridische mogelijkheden om zo'n referendum te organiseren in Catalonië', legt de Catalaanse premier nog uit. 'We hebben zeker vijf opties gevonden en hebben dat ook aan de regering in Madrid meegedeeld.'

Toekomst

De Catalaanse premier drukt de Europese leiders op het hart dat zijn regio met de Spaanse regering wil blijven praten over de toekomst van het land en samen een oplossing wil zoeken.

'Ik vertrouw erop dat ik op uw steun kan rekenen om dit democratische en vreedzame proces te doen vooruitgaan', besluit Mas in de brief. Volgens de Generalitat, de Catalaanse regering, heeft de deelstaatpremier 'al enkele antwoorden ontvangen'.

Om welke landen het gaat, wilden de Catalanen niet kwijt. 'Maar uit Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk ontvingen we nog geen reactie', klonk het wel.

Ambassadeurs

De Catalaanse premier beperkt zijn offensief ook niet tot de staatshoofden en regeringsleiders van de andere Europese lidstaten. Hij stuurde ook een brief naar de ministers van Buitenlandse Zaken van 45 landen, naar de buitenlandse ambassadeurs in Madrid en naar de consuls in Spanje.

In die brief poogt hij de 'negatieve gevolgen' van Catalaanse onafhankelijkheid te weerleggen. Hij klaagt ook aan dat 'sommige ambtenaren proberen mijn politieke autoriteit te ondermijnen'.

Mas besliste de ministers, ambassadeurs en consuls naar eigen zeggen aan te schrijven nadat het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken naar alle Spaanse ambassades een rapport van 210 pagina's gestuurd had waarin het ministerie argumenten aanbrengt tegen Catalaanse onafhankelijkheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud