Advertentie

Merkel opent paringsdans met socialisten

©REUTERS

Angela Merkel heeft met overtuigend gemak de parlementsverkiezingen gewonnen. Haar partij CDU/CSU veroverde zondag 41,5 procent van de stemmen. Maar moeilijke regeringsonderhandelingen met de socialistische SPD dreigen, zeker nu de liberalen uit het parlement verdwijnen.

Even zag het er naar uit dat Angela Merkel een volstrekte meerderheid zou behalen in de Bundestag, het Duitse equivalent van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Maar na een lange en spannende nacht bleek dat de bondskanselier die stunt net niet had kunnen afronden.

Met 41,5 procent van de stemmen is het christendemocratische kartel CDU/CSU zeker van 311 van de 630 parlementszetels. Dat is een pak beter dan in het vorige parlement, toen de partij 239 parlementsleden telde.

Angela Merkel blijft dus zeker bondskanselier, haar derde termijn al. En in een televisiedebat benadrukte ze zondagavond dat ze ook voor de volle vier jaar blijft zitten. Ze ontkrachtte daarmee geruchten dat ze er halverwege haar termijn de brui aan zou geven.

 

De uitslagen van de partij Die Linke laat zien hoe verdeeld Duitsland op politiek vlak nog steeds is. Bekijk meer uitslagen en kaarten op de site van de Suddeutsche Zeitung.

Op de vraag of zij zich kan voorstellen dat ze 16 jaar aan de macht blijft, zoals haar leermeester Helmut Kohl (1982-1998), antwoordde ze dat ze slechts naar de komende 4 jaar kijkt en dat haar fantasie niet verder dan 2017 gaat.

 

Kopstukkendebat

Nu ze de verkiezingszege op zak heeft, kan Merkel op zoek gaan naar een coalitiepartner. De kanselier wou zondagavond niet in haar kaarten laten kijken maar liet tijdens het kopstukkendebat duidelijk verstaan dat ze naar de sociaaldemocratische SPD of de Groenen keek. Ze liet intussen weten dat ze al een eerste contact heeft gehad met SPD-voorzitter Peer Steinbrück.

Veel keuze heeft Merkel trouwens niet. Er waren zondag maar vier partijen die over de kiesdrempel van 5 procent heen geraakten. Naast CDU/CSU waren dat SPD, de Groenen en Die Linke, een partij van ex-communisten en dissidente SPD'ers.

Op haar oude coalitiepartner FDP moet Merkel niet meer rekenen. De liberale partij strandde op een ontgoochelende 4,8 procent van de stemmen en verdwijnt voor het eerst in 65 jaar uit het parlement. De liberalen hebben zich helemaal kapotgeregeerd.

Tot grote opluchting van Merkel & co. bleef ook de anti-europartij Alternative für Deutschland (AfD) onder de kiesdrempel. Even had het ernaar uitgezien dat AfD - die nog maar enkele maanden oud is - sterk zou scoren. Uiteindelijk strandde de partij op 4,7 procent.

Herhaling

Daarmee lijkt de weg open te liggen voor een 'grote coalitie' met de SPD. Dat zou een herhaling zijn van Merkels eerste regering, tussen 2005 en 2009. Maar de SPD aarzelt omdat de sociaaldemocraten weinig goede herinneringen hebben aan die regering-Merkel I.

Met 25,7 procent doet de SPD het beter dan vier jaar geleden (23%) maar partijkopstuk en kandidaatkanselier Peer Steinbrück maakte geen geheim van zijn ontgoocheling. Hij had gehoopt een linkse meerderheid met de Groenen op de been te brengen.

De Groenen presteerden zondag echter ondermaats en zakten in vergelijking met 2009 met meer dan 2 procentpunt weg tot 8,4 procent. Daarmee zijn ze echter wel een ideale 'juniorpartner' voor Merkel.

Kopstukken van Die Grünen lieten afgelopen nacht verstaan dat ze niet warm lopen voor een coalitie met Merkel. Vooral de conservatieve standpunten van Merkels Beierse zusterpartij CSU liggen moeilijk bij de ecologisten.

Water te diep

De radicaal-linkse Die Linke is geen optie, daarvoor is het water veel te diep. Die Linke verloor trouwens ook aanzienlijk: van 11,7 zakte de partij naar 8,6 procent.

Merkel staan met andere woorden moeilijke onderhandelingen te wachten. Het is een herhaling van acht jaar geleden, toen ze na haar eerste overwinning ook maanden nodig had om een regering te vormen.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud