Merkel vernedert Hollande met vat haring

Merkel gaf Hollande een vaatje Bismarck-haring van vishandel Rasmus. ©EPA

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de Franse president François Hollande symbolisch vernederd door een vaatje haring cadeau te doen. Het vat bevatte immers Bismarck-haring, een vis die naar de Pruisische kanselier is vernoemd die Parijs veroverde.

Het staatsbezoek van Hollande aan Merkels thuisbasis Mecklenburg-Voor-Pommeren is uitgedraaid op een vernedering voor de Franse president. Dat heeft alles te maken met een vat haring, een cadeau dat Merkel traditioneel aan haar gasten aanbiedt.

Als de haring nu Hollandse Nieuwe had bevat, was het een leuke allusie geweest op de familienaam van de president. De vaatjes van vishandelaar Rasmus bevatten echter Bismarck-haring.

Bismarck is een naam die in Parijs weinig mensen doet lachen. De voormalige Pruisische kanselier versloeg de Franse troepen in 1871 in de Frans-Duitse Oorlog. Bismarck riep in het bekende paleis van Lodewijk XIV in Versailles het nieuwe Duitse keizerrijk uit.

Volgens het weekblad Der Spiegel, dat de televisiebeelden van Hollandes bezoek analyseerde, liet de Franse president het vat haring snel door een medewerker afvoeren.

Merkel leek zich op dat moment van geen kwaad bewust. Onder anderen de Amerikaanse president George W. Bush en de Russische president Vladimir Poetin kregen al eens een vaatje haring van haar.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n