Monti dient ontslag in

De technocraat Mario Monti verlaat na 13 maanden het Romeinse toneel (foto: Reuters) ©REUTERS

De Italiaanse premier Mario Monti neemt ontslag van zodra de begroting rond is. De technocraat beschouwt de onthouding van de centrumrechtse PdL in een cruciale stemming over hervormingen als een 'duidelijke motie van wantrouwen'.

Na een jaar relatieve rust onder de technocraat Mario Monti glijdt de Italiaanse politiek weer in chaos af. Luttele uren nadat Silvio Berlusconi bevestigde kandidaat-premier te zijn bij de verkiezingen in het voorjaar, diende de man die de controversiële ex-premier goed een jaar geleden opvolgde zijn ontslag in.

Mario Monti liet na een ontmoeting met president Giorgio Napolitano in een korte mededeling weten dat hij ontslag neemt. Wel wil de technocraat eerst nog de begroting door het parlement krijgen.

Volgens Monti kan hij niet langer voortdoen nu de centrumrechtse PdL van Berlusconi zijn hervormingen niet langer steunt in het parlement. In de mededeling bestempelt de premier dit scherp als een 'categorieke motie van wantrouwen'.

In theorie verandert het ontslag niet zo heel veel: Monti blijft aan tot het parlement de begrotingswet goedgekeurd heeft en de Italianen kiezen in maart sowieso een nieuwe premier.

Waarschijnlijk raakt de begroting tegen Kerstmis door het parlement, waarna president Napolitano het parlement zal ontbinden. Ten laatste 70 dagen later moeten verkiezingen volgen, zodat de stembusslag mogelijk één maand vervroegd wordt naar februari.

De grote favoriet is de centrumlinkse PD van Pier Luigi Bersani, die op dit ogenblik in de peilingen zo'n 30 procent scoort. De PdL van Berlusconi moet het met zo'n 14 procent van de stemmen stellen, terwijl de eursceptische 'Vijfsterrenbeweging' van Beppe Grillo zo'n 20 procent haalt.

Perceptie

Maar in de praktijk is het ontslag en de terugkeer naar de 'oude' chaotische politiek nefast voor de perceptie van Italië in het buitenland en op de financiële markten. Met zin voor galgenhumor tweeten Italiaanse journalisten al over de 'Berlusconi cliff', de onrust over de Amerikaanse 'fiscal cliff' parafraserend.

Het vertrouwen dat Monti op een jaar tijd zorgvuldig wist op te bouwen bij de Europese partners en de financiële markten, dreigt in geen tijd aan diggelen te liggen. Rome kreeg donderdag al een voorproefje, toen de Italiaanse rente in luttele minuten 15 basispunten hoger spurtte toen de PdL zich onthield bij een stemming.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud