Advertentie
Advertentie

Nederlandse huizenmarkt stort in

De prijzen op de Nederlandse huizenmarkt zakken in april met 5,2 procent (Foto Hollandse Hoogte)

In april zijn de verkoopprijzen van bestaande woningen in Nederland met 5,2 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De vastgoedcrisis duwt de Nederlandse economie steeds dieper in recessie en voorlopig lijkt er geen beterschap in zicht.

Uit cijfers van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in april de prijs van een bestaande koopwoning in Nederland 5,2 procent lager lag dan in april 2011. Daarmee zakken de prijzen nog sterker dan in maart, toen een daling van 4,7 procent ten opzichte van een jaar eerder was vastgesteld.

De daling van de vastgoedprijzen is in heel Nederland merkbaar. In alle provincies liggen de prijzen nu lager dan een jaar eerder. Ook alle woningtypes zijn nu minder gewild. In de eerste vier maanden van dit jaar vonden ruim 32.000 vastgoedtransacties plaats. Een daling met 16 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dat de vastgoedcrisis zich verder verdiept, is een slecht teken voor de Nederlandse economie, die al drie kwartalen krimpt. De problemen op de Nederlandse huizenmarkt liggen aan de basis van de rode cijfers van de economie. De dalende waarde van hun huizen zet heel wat Nederlanders aan tot spaarzaamheid.

De nieuwe Nederlandse regering zal ook drastisch moeten besparen om haar begrotingsdoelstelling te halen. Een van de maatregelen die ze mogelijk zal treffen, is de afschaffing van het belastingvoordeel op een hypotheeklening of de zogenaamde hypotheekaftrek. De hypotheek van veel jonge Nederlandse gezinnen is momenteel hoger dan de waarde van hun huis en het einde van het belastingvoordeel maakt die kloof alleen maar groter. Het einde van de vastgoedcrisis in Nederland is dus nog niet in zicht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud