Netlog haalt het van Sabam

Een sociaalnetwerksite als Netlog mag niet verplicht worden om een algemene filter te installeren die illegaal downloaden onmogelijk maakt. Dit stelt het Europees Hof van Justitie, dat daarmee een klacht van auteursrechtenorganisatie Sabam naar de prullenmand verwijst.

Sabam neemt het niet dat de gebruikers van de website Netlog met elkaar muziek en films kunnen uitwisselen, zonder daarvoor de nodige auteursrechten te betalen.

Kan best zijn, stelt het Europees Hof van Justitie, maar het Europees recht voorziet in een evenwicht tussen enerzijds de bescherming van de intellectuele eigendom en anderzijds de vrijheid van ondernemen en het recht op de bescherming van persoonsgegevens. Een algemene filter om illegaal downloaden onmogelijk te maken zou de privacy en de vrijheid van ondernemen schenden.

Het arrest van het Hof ligt volledig in de lijn van eerdere uitspraken. De zaak Sabam versus Netlog verhuist nu voor een uitspraak ten gronde naar de rechtbank van eerste aanleg. Het was die rechtbank die aan het EU-Hof een pré-judiciële vraag stelde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud