'Noodfonds maal vijf tot 2.500 miljard euro'

José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, wil de slagkracht van het noodfonds opkrikken. (foto epa)

José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft voorgesteld om de slagkracht van het noodfonds (EFSF) op te krikken. Volgens hem is het 'noodzakelijk' om de vuurkracht van het fonds' te 'maximaliseren'. In de wandelgangen circuleert een cijfer van 2.500 miljard euro. Barroso pleitte ook voor een 'gecoördineerde aanpak' om de Europese banken te versterken.

In het Europese parlement stelde Barroso zijn 'stappenplan uit de economische crisis' voor. Daarin suggereerde Barroso onder meer om een 'hefboomeffect' voor het noodfons te gebruiken. Volgens Europese bronnen van het persagentschap AFP is één van de opties het fonds te vervijfvoudigen van 440 tot 2.500 miljard euro.

Door het hefboomeffect is geen extra bijdrage van de eurolanden vereist. Dat ligt in veel eurosceptische landen gevoelig. Het Slowaakse parlement kantte zich gisteren nog tegen de uitbreiding van het EFSF tot 440 miljard euro, zoals op 21 juli afgesproken was.

Eerder gingen al ballonnetjes op om het noodfonds meer vuurkracht te geven, zonder de omvang te vergroten. In principe bestaan daarvoor twee mogelijkheden. Eén mogelijkheid is het fonds te linken aan de Europese Centrale Bank (ECB). Een andere piste is om het EFSF om te bouwen tot een soort 'super-CDO'.

Versterken

Barroso pleitte er ook voor om het permanente noodsfonds (ESM) al midden 2012 in werking te laten treden. Dat zou normaal vanaf midden 2013 het tijdelijke EFSF vervangen. Het permanente noodfonds zal met 500 miljard euro gespekt worden.

Hij stuurde aan op een een 'volledige gecoördineerde aanpak om de Europese banken te versterken'. Volgens hem moeten banken aan strengere criteria voldoen, zoals tijdelijk aanzienlijk hogere kapitaalratio's. Dat moet de banken in staat stellen om verliezen te absorberen.

Als wankele banken geen private investeerders vinden, moeten de overheden bijspringen, zei de commissievoorzitter. En als dat niet lukt, kunnen ze altijd steun krijgen van het tijdelijk noodfonds EFSF.

Barroso, die opriep om kordaat te handelen in de Griekse crisis, vroeg aan de Europese staatsleiders om zich op de volgende eurotop achter zijn voorstellen te scharen. Die vindt op zondag 23 oktober plaats in Brussel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud