Advertentie

Koppig lage inflatie zet ECB onder druk

ECB-voorzitter Mario Draghi ©Bloomberg

De inflatie in de eurozone is in april minder toegenomen dan verwacht. Daardoor stijgt de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om de economie meer zuurstof te geven.

Volgens Eurostat versnelde de inflatie in de eurozone tot 0,7 procent, tegenover 0,5 procent in maart. De snellere stijging van de consumptieprijzen is vooral een gevolg van hogere dienstenprijzen en een kalendereffect. Aangezien Pasen in 2014 pas in april valt, stegen de prijzen van reizen een maand later dan in 2013.

Maar de inflatie is wel lager dan verwacht. Economen hadden 0,8 procent inflatie voorspeld. Daardoor stijgt de druk op de ECB om in te grijpen. De ECB streeft naar een inflatie van 'minder dan maar dicht bij 2 procent'.

Toch is het verre van zeker dat de ECB volgende week donderdag al haar monetair beleid versoepelt. 'Aangezien de onderliggende inflatie niet verder daalt, zal de ECB volgende week haar inflatievooruitzichten wellicht niet aanpassen en haar beleid handhaven', zegt ING-econoom Martin van Vliet.

De kans dat de ECB in juni wel haar beleid aanpast, is groter. Van Vliet: 'Een versoepeling van het beleid is onwaarschijnlijk voor de vergadering van juni. Dan publiceert de ECB nieuwe economische vooruitzichten.'

ECB-voorzitter Mario Draghi zei na de vergadering van begin april dat de ECB verscheidene maatregelen overweegt. Hij vermeldde een renteverlaging en niet-conventionele stimuleringsmaatregelen, zoals geld drukken om obligaties op te kopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud