Pier Luigi Bersani, krijger van vele oorlogen

Pierluigi Bersani met zijn schier onafscheidelijke sigaar (foto: Reuters)

Veel charisme straalt hij niet uit met zijn ronde gezicht en kalende kruin. Maar toch maakt Pier Luigi Bersani veel kans volgend jaar Mario Monti op te volgen als Italiaans premier.

De 61-jarige Pier Luigi Bersani won zondagavond met ruime voorsprong de strijd om het voorzitterschap van de centrumlinkse Democratische Partij (PD). De tegenkandidaat was Matteo Renzi, de jonge populaire Florentijnse burgemeester met christendemocratische roots.

De zoon van een pomphouder uit het traditioneel linkse bolwerk Emilia-Romagna had dan ook de beste kaarten in handen om zichzelf op te volgen. Bersani doorzwom al heel  wat politieke watertjes.

Zijn eerste stappen deed hij in de communistische partij. Nadat die in 1991, na de val van de Sovjet-Unie, opgehouden had te bestaan, vond de rockfan onderdak bij de PDS, de voorloper van de PD.

Voor Bersani doorstootte naar de nationale politiek, was hij enkele jaren voorzitter van de regio Emilia-Romagna. In 1996 ruilde hij die job in voor enkele ministerposten. Onder zijn leiding voerde Italië een privatiseringsoperatie door in de elektriciteitssector.

Nadat de PD in 2008 naar de oppositiebanken verwezen was, schopte de sigarenliefhebber het tot voorzitter van de grootste oppositiepartij. Het premierschap moet de bekroning van zijn politieke carrière worden. En de kans dat hij in 2013 Mario Monti opvolgt als premier is reëel, nu centrumrechts mede door de vele schandalen waarin ex-premier Berlusconi verwikkeld zit in een complete chaos zit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud