Advertentie

Provider niet verantwoordelijk voor illegaal downloaden

©BELGA

De internetprovider Scarlet mag niet verplicht worden een filter te installeren die illegaal downloaden onmogelijk maakt. Dat heeft het Europees Hof van Justitie beslist na een klacht van de auteursrechtenvennootschap Sabam. Zo'n 'algemeen toezicht' is verboden door een Europese richtlijn uit 2000.

Sabam diende een klacht in tegen Scarlet, het lagekostenmerk van Belgacom. Sabam eist van Scarlet dat het een filter installeert tegen peer-to-peernetwerken. Dat zijn internetsystemen waarmee gebruikers hun muziek en films met elkaar kunnen delen, zonder daarop auteursrechten te betalen. Illegaal downloaden dus.

Het Europees Hof erkent dat houders van intellectuele eigendomsrechten rechters kunnen verzoeken hun rechten te beschermen. Maar dat moet wel op een manier die in overeenstemming is met de Europese richtlijn over elektronische handel.

Die richtlijn promoot elektronische handel en wil de hinderpalen beperkt houden. Daarom is het verboden internetproviders te verplichten tot een algemeen toezicht op de informatie die via het netwerk wordt doorgegeven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud