Advertentie

Ratingbureaus hakken in op Russische economie

De Russische economie verliest vaart ©AFP

De kredietwaardigheid van Rusland komt onder druk, nadat Standard & Poor's en Fitch hun vooruitzichten tot 'negatief' verlaagden. Als bij toeval verhoogt Fitch zijn 'outlook' voor de VS naar 'stabiel'.

'De kans bestaat dat onder de huidige omstandigheden Amerikaanse en Europese banken zich terughoudend opstellen in hun kredietverstrekking aan Rusland. Daardoor dreigt de economische groei van het land nog te vertragen en moet de privé-sector mogelijk een beroep doen op de overheid', schrijft Fitch in zijn rapport. De roebel en de beurs van Moskou zetten hun terugtocht verder.

Fitch kondigde zopas aan dat het zijn 'outlook' voor Rusland verlaagt van 'stabiel' naar 'negatief'. Gisteren donderdag deed S&P's net hetzelfde. Dat betekent dat de rating of kredietwaardigheid van het land binnenkort kan verlaagd worden. Beide ratinagentschappen houden de kredietwaardigheid voorlopig op BBB, de op één na laagste rating, op het niveau van Brazilië. Moody's waardeert Rusland op Baa1, de op twee na laagste rating, met een stabiele 'outlook'.

Nog voor de sancties van het Westen en de verlaging van de 'outlook' van kracht waren, had de vice-minister van Economie Sergei Beljakov al toegegeven dat de economie 'tekenen van een crisis begon te vertonen'. Fitch denkt dat het Russische BNP dit jaar met minder dan één procent zal groeien, S&P's schroefde zijn prognose terug tot 1,2 procent groei. 

Als kredieten duurder en/of schaarser worden kan dat ernstige problemen opleveren voor tal van Russische ondernemingen. Volgens minister van Economie Alexei Oeljoekajev moeten ondernemingen globaal 80 miljard dollar aan schulden terugbetalen of herfinancieren tegen het einde van dit jaar. 'Mondiale kredietverleners tonen zich terughoudend om die leningen te verlengen', aldus Oeljoekajev.

Maar de overheid maakt zich voorlopig nog geen zorgen; 'Ik zie geen tekenen die erop wijzen dat Rusland problemen heeft met zijn schuldenbeheer', aldus vice-minister van Financiën, Alexei Moiseev. 'De begroting vertoont nog altijd een overschot'. Dat sinds begin dit jaar 60 miljard dollar uit het land verdween - bijna zoveel als in heel 2013 - is dan weer minder geruststellend.

 

 

 

 

 

 

In een uitzonderlijke mededeling zegt S&P Rusland de wacht aan door de ratingvooruitzichten van 'stabiel' naar 'negatief' bij te stellen. Uitzonderlijk, want volgens nieuwe Europese regels mogen ratingagentschappen alleen nog op voorafbepaalde tijdstippen een update over kredietscores geven.

Er is wel een beperkte uitzondering voorzien voor uitzonderlijke omstandigheden en die zijn volgens S&P van toepassing, gelet op de Russische annexatie van de Krim en de daaropvolgende westerse sancties(1).

'Het vooruitzicht van Amerikaanse en Europese economische sancties kan de stroom buitenlandse investeringen doen opdrogen, de uitstroom van kapitaal versterken en de sowieso al verslechterende economische prestaties van Rusland nog extra treffen', oordeelt het ratingbureau.

S&P kleeft nu de kredietscore BBB op Russisch schuldpapier. Dat is slechts twee trapjes boven de categorie 'rommel'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud