Merkel ijskoud over Franse ECB-retoriek

Bondskanselier Angela Merkel lijkt niet onder de indruk te zijn van de uitspraken over de ECB van Nicolas Sarkozy, de Franse president en kandidaat om zichzelf op te volgen - Foto Photo News

Duitsland reageert bijzonder koel op de uitspraken van de Franse presidentskandidaten over de rol van de Europese Centrale Bank bij de groeistimulus. Steffen Seibert, woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel, liet enkel optekenen dat Duitsland vasthoudt aan de 'onafhankelijkheid' van de ECB. 'Die overtuiging is bekend in Parijs', klonk het afgemeten.

Een week voor de presidentsverkiezingen in Frankrijk hebben de twee topfavorieten de eindspurt ingezet om nog niet overtuigde kiezers tijdens massale bijeenkomsten te mobiliseren. Beide partijen zeggen 100.000 aanhangers te hebben verzameld op hun verkiezingsmeeting.

En nu de kaarten voor Sarkozy steeds slechter ogen, drijft de zittende centrumrechtse president zijn retoriek op. En opvallend: hij neemt ook de Europese Centrale Bank op de korrel. 'Na alles wat wij voor de euro gedaan hebben, wil ik ook het probleem van de rol van de ECB bij het ondersteunen van de groei aankaarten', stelde Sarkozy. 'Als de ECB niet mee de groei steunt, dan zullen we onvoldoende groei hebben.'

Op zich is dat niet nieuw: Frankrijk vindt al een hele tijd dat Frankfurt te eng focust op prijsstabiliteit en meer zou moeten doen om de groei te stimuleren. Duitsland vindt dan weer dat de ECB vooral moet waken over de prijsstabiliteit, zeker nu er in meer dan twee jaar eurocrisis al meer dan voldoende Duitse taboes gesneuveld zijn.

Pact

Maar Sarkozy gaat met de oproep voorbij aan het feit dat terwijl de politiek voorlopig niet verder is geraakt dan een slap begrotingspact om de muntunie te cementeren, de ECB de banken te hulp snelde met meer dan 1.000 miljard goedkope langetermijnkredieten. Met die kredieten behoedt Frankfurt niet alleen de Spaanse financiële sector voor een collectief bankroet, de centraal bankiers steunen 'via de achterdeur' zo ook de wankele overheden.

Nog opmerkelijker is dat Sarkozy met zijn verkiezingsretoriek het 'niet-aanvalspact' met Berlijn verbreekt. In november was Sarkozy immers met de Duitse kanselier Angela Merkel overeengekomen geen uitspraken meer te doen over de ECB. De facto waren Sarkozy en Merkel het eens om het oneens te zijn over de rol van de ECB en de eurozone niet verder te ondergraven met publieke ruzies terzake.

Voorlopig laat Merkel zich niet op stang jagen. Ze stuurde haar woordvoerder erop uit, en die liet duidelijk blijken dat Duitsland zich niet wil laten meeslepen in de Franse verkiezingsretoriek. 'De diepe overtuiging van de Duitse regering is dat de ECB haar mandaat moet kunnen uitoefenen op een manier die volledig onafhankelijk is van de politiek', aldus Seibert. 'En die overtuiging is bekend in Parijs.'

Hollande

Dat Sarkozy nu het pact van november opblaast, lijkt veel weg te hebben van paniekvoetbal. Zijn grote socialistische rivaal François Hollande laat immers geen kans liggen om met scherp te schieten op de ECB. Hij wel het begrotingspact van december heronderhandelen. 'En dit door de groei en de tewerkstelling veel meer te beklemtonen, en de rol van de Europese Centrale Bank in die richting te heroriënteren.'

Sarkozy vindt het onzin het begrotingspact te heronderhandelen, maar wil wel een 'dialoog' met de ECB aangaan. 'We mogen geen taboe-onderwerpen hebben', stelde Sarkozy nog op de verkiezingsrally aan de iconische Place de la Concorde in hartje Parijs. 

'Het gaat niet om partij kiezen. Het gaat om kiezen voor de toekomst. Waar willen wij Fransen naartoe', aldus de zittende Franse president. De door François Hollande voorgestelde 'extreme' oplossingen voor de economische crisis 'zullen Frankrijk nog meer doen lijden, omdat het leugens zijn'.

'Deze meerderheid zal niet zwijgend zijn, ze zal stoutmoedig zijn, het zal de grote mooie meerderheid van de verandering zijn', was het antwoord van de socialistische kandidaat François Hollande bijna tegelijkertijd in het Château de Vincennes.

'Ik heb het gezegd en ik herhaal het voor u: ik ben klaar, klaar om u te vertegenwoordigen tijdens de tweede ronde, klaar om te winnen op 6 mei en klaar om Frankrijk te leiden', voegde Hollande toe. Hij riep zijn aanhang op 'een zwaar oordeel' te vellen over het voorbije presidentschap.

22 april

Over precies een week, zondag 22 april, zijn Sarkozy en Hollande de frontrunners bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Voor de eerste ronde geven het gros van de peilingen Sarkozy nipt favoriet, maar voor de beslissende tweede ronde op 6 mei is Hollande duidelijk favoriet.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud