Advertentie

Schäuble: 'Europees noodfonds werkt niet'

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble (r.), dinsdagavond in gesprek met de Italiaanse premier Mario Monti (foto: Jock Fistick, Bloomberg)

Het Europees noodfonds (EFSF) is te ingewikkeld om de schuldencrisis mee te lijf te gaan. Dat erkent de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, expliciet. Vraag is welk letterwoord - ECB of IMF - de Europese beleidsmakers dan wél kunnen of willen inzetten om de uitslaande brand te blussen.

'De financiële spelers kunnen de processen in de Europese Unie in al hun fijnmazigheid en complexiteit nauwelijks begrijpen', erkent Schäuble in een interview met de krant Handelsblatt.

We hebben nood aan een werkbaar instrumentarium, dat marktspelers in zijn daadkracht nog enigszins kan overtuigen

Wolfgang Schäuble

Duits minister van Financiën

Hij erkent in één adem dat het Europese 'financieel stabiliteitsfonds' (EFSF) veel te complex is om een effectieve brandblusser van de schuldencrisis te zijn. 'We hebben nood aan een werkbaar instrumentarium, dat in zijn daadkracht marktspelers nog enigszins kan overtuigen.'

Daarmee lijkt Schäuble te erkennen wat stilaan een publiek geheim is in Europese kringen: het aangesterkte EFSF-noodfonds is een doodgeboren kind. Dat '1.000 miljard euro sterke' fonds kondigden de Europese beleidslui in de vroege uurtjes van 27 oktober na een marathonvergadering aan als het krachtige Europese antwoord op de schuldencrisis.

Spitstechnologie

Intussen is duidelijk dat het noodfonds - dat Europa via financiële spitstechnologie tot een soort 'herverzekeraar van crisislanden' wou omvormen - niet de bazooka is die de schuldencrisis te lijf kan.

Integendeel, diezelfde crisis die het EFSF moest bestrijden, vreet aan de vuurkracht van het fonds. Beleggers nemen de verhoopte brandblusser zelf steeds meer onder vuur.

Klaus Regling, de topman van het noodfonds, erkende dat de 1.000 miljard 'altijd een ambitieus cijfer' was. Intussen zou Europa in het beste geval met een 'gedopeerd' fonds aan 500 à 700 miljard euro kunnen geraken.

Italië

Dat is ruim onvoldoende. Beleggers nemen met Italië de laatste frontlinie van de eurozone onder vuur. En Italië is niet alleen 'too big to fail' maar vooral 'too big to bail'. De laars torst een schuldenberg van 1.900 miljard euro en moet alleen al in 2012 een slordige 300 miljard euro schulden zien te herfinancieren.

De hele eurozone is nu besmet

Wolfgang Schäuble

Duits minister van Financiën

De markten ontzeggen Rome de facto krediet. Bij de veilingen van staatspapier op vrijdag en dinsdag moest de Italiaanse staat wurgrentes betalen om beleggers over de streep te trekken.

Rome kan alleen nog met een rendement van meer dan 7 procent beleggers overtuigen. Dat is niet houdbaar voor een land dat met een nominale groei van dicht tegen nul procent kampt, zeker nu de nieuwe premier Mario Monti van Europa de boodschap krijgt drastisch te besparen. 'De hele eurozone is besmet', erkent ook Schäuble.

Wat nu?

Vraag is nu welk 'letterwoord' Europa wél kan of wil inzetten als 'deus ex machina' voor de schuldencrisis. Europa lijkt vooralsnog te hopen dat het het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kan inschakelen, maar het is zeer de vraag of opkomende landen als China en Brazilië bereid zijn via het IMF het 'rijke' Europa te hulp te snellen.

Rest de Europese Centrale Bank. Maar tot nader order blijft Berlijn Oost-Indisch doof voor de oproep van economen en Parijs om de drukpers van de centrale bank in te zetten als ultiem wapen tegen de schuldencrisis.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud