'Situatie in Spanje niet lang houdbaar'

De Spaanse premier, Mariano Rajoy (foto: AFP)

Spanje overweegt extra hulp in te schakelen van Europa maar wacht eerst op de details van het ECB-programma om obligaties van probleemlanden in de eurozone op te kopen.

‘Als blijkt dat extra steun vragen goed is voor Europa, de euro en voor Spanje dan zal ik het doen. Anders niet’, liet de Spaanse premier Mariano Rajoy optekenen in meerdere kranten.

Rajoy hoopt vurig dat de Europese Centrale Bank (ECB) binnenkort opnieuw obligaties van probleemlanden zoals Italië en Spanje begint op te kopen. ‘De huidige situatie waarbij sommige landen zich financieren met een negatieve rente terwijl andere een onhoudbaar hoge rente moeten betalen, moet stoppen.’

De Spaanse tienjaarsrente ligt momenteel net onder de 7 procent, wat op termijn door het principe van de rentesneeuwbal onhoudbaar wordt geacht.

De Spaanse eerste minister Mariano Rajoy gaf eerder dit weekend toe dat zijn land tegen de huidige kosten niet meer in staat is zichzelf te financieren en vraagt 'opofferingen' aan de Spanjaarden, zoals hogere belastingen. 'Die opofferingen komen op een zeer slecht moment voor vele Spanjaarden. Als er een alternatief was, dan zou ik dat vast en zeker hebben gekozen.'

De ECB houdt donderdag een belangrijke bestuursvergadering waarop hevig gedicussieerd zal worden over het inkoopprogramma. Vooral Duitsland dreigt zwaar weerstand te bieden. Volgens Bloomberg zouden de gouverneurs van de verschillende centrale banken dinsdag een document krijgen met daarin de voorstellen van ECB-voorzitter Mario Draghi.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud