Slowakije remt strijd tegen 'systeemcrisis' af

De Slowaakse premier Iveta Radicova hoopt snel een nieuwe regering op de been te krijgen, die in een tweede poging het Europees noodfonds wél kan goedkeuren (foto: EPA)

De Slowaakse regering overleefde dinsdagavond een vertrouwensstemming in het parlement niet. Het versterkte Europees noodfonds struikelt zo over zijn 17de en laatste horde, al komt er later deze week een herkansing. Het Slowaakse 'ne' komt net op het ogenblik dat ECB-voorzitter Trichet voor een 'systeemcrisis' in de eurozone waarschuwt.

Slowakije is het laatste van de 17 lidstaten van de eurozone dat het Europees noodfonds moet goedkeuren. Het getalm in Bratislava heeft alles te maken met een mogelijke herschikking van de Slowaakse regering. Kortom, een rondje blufpoker met het Europees noodfonds als speelgeld.

De Slowaakse coalitie bestond uit vier partijen, waarvan er eentje het noodfonds niet zal steunen. De partij in kwestie, SaS, is goed voor 22 zetels en zonder de steun van de SaS heeft de regering geen meerderheid. De grootste oppositiepartij wil het noodfonds wel steunen, op voorwaarde dat de samenstelling van de regering verandert.

Die oppositiepartij, Smer genaamd, rekende er op dat premier Radicova bij een afwijzing van het noodfonds de regering laat vallen en er vervolgens een nieuwe regering komt zonder het eurosceptische SaS en mét de Smer.

Als alles volgens dit plan verloopt, zal de Smer 'ja' zeggen bij een tweede stemming. Met de Smer in het ja-kamp is er een meerderheid voor het noodfonds. De Slovaakse premier liet maandag al verstaan dat er zeker een tweede stemming komt later deze week indien de eerste stemming op een 'nee' uitdraaide.

Het is een kwestie van noodzaak dat alle regeringen gelijkgestemd zijn, met totale toewijding om de financiêle stabiliteit te verzekeren

Jean-Claude Trichet

Voorzitter ECB

De andere 16 lidstaten hadden eerder al de uitbreiding van het noodfonds (EFSF) goedgekeurd die de Europese politici op 21 juli in principe overeenkwamen. De uitbreiding komt neer op een verhoging van de effectieve vuurkracht van het fonds tot 440 miljard euro. En voortaan mag het fonds ook staatsobligaties van crisislanden in de eurozone kopen of de banken in de regio stutten.

Trichet

De timing van het Slowaakse 'ne' komt bijzonder ongelegen. Dinsdag nog waarschuwde Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) voor een 'systeemcrisis' in de eurozone. 'Het is een kwestie van noodzaak dat alle regeringen gelijkgestemd zijn, met totale toewijding om de financiële stabiliteit te verzekeren.'

Met de tuimelperte over de Slowaakse horde geeft de Europese politiek nog maar eens de indruk hopeloos achter de feiten aan te hollen. Want, het ging om de laatste horde voor de goedkeuring van het noodfonds in zijn huidige vorm. Een huidige vorm die met 440 miljard ruim onvoldoende is als dam tegen de schuldencrisis.

De huidige vuurkracht volstaat immers niet om een dam op te werpen voor Italië, met 1.900 miljard euro uitstaande schulden dé frontlinie van de Europese schuldencrisis. Evenmin biedt de 440 miljard veel marge om ook nog eens Europese banken te herkapitaliseren. Daarom circuleren er nu al plannen om een 'hefboom' te zetten op het noodfonds, door bijvoorbeeld het EFSF aan de ECB te koppelen.

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud