Spaanse arbeidsmarkt blijft slagveld

Steeds meer mensen lopen vergeefs langs een Spaans werkgelegenheidsagentschap op zoek naar een job (Foto: Bloomberg).

Spanje moest vrijdag weer barslechte werkloosheidscijfers opbiechten. Maar liefst 5,69 miljoen mensen zochten in de periode april-juni vergeefs een baan. Zelfs het begin van het toeristische hoogseizoen in het vakantieland bij uitstek kon het bloedvergieten op de arbeidsmarkt niet stoppen.

De belabberde toestand van de Spaanse economie richt steeds grotere schade aan op de Spaanse arbeidsmarkt. Dat bleek vrijdag uit cijfers van het Spaanse instituut voor de statistiek (Ine).

Uit het driemaandelijkse onderzoek van de instelling bleek dat het aantal werklozen in de periode april-juni met 53.500 steeg tot het duizelingwekkende cijfer van 5.693.100. Jaar op jaar bedroeg de stijging 859.400. (zie grafiek onderaan)

De werkloosheidsgraad klokte eind juni af op 24,63 procent. Daarmee vestigde de vierde economie van de eurozone een nieuw diepterecord. Het vorige record dateerde van begin 1994. Toen had 24,55 procent van de beroepsbevolking geen job.

In maar liefst 1,74 miljoen Spaanse gezinnen heeft niemand werk. En van de Spaanse jongeren (tot 25 jaar) is 53,3 procent vergeefs op zoek naar een arbeidsplek.

Landbouw

In de landbouwsector verdwenen 44.000 jobs, in de industrie 21.000. De overheid droeg ook zijn steentje bij tot het bloedbad. Uit besparingsoverwegingen schrapte zij in het tweede kwartaal 63.000 banen.

De dienstensector kon met wat positiever nieuws uitpakken. Daar kwamen 42.800 jobs bij. De bouwsector creëerde 6.200 banen in het tweede kwartaal.

De meeste jobs gingen verloren in Andalusië (23.300), in Castilla-La Mancha (19.500), in Catalonië (19.100), in Galicië (16.800) en op de Canarische Eilanden (12.400).

Op de Balearen kwamen er 60.400 banen bij. Ook Madrid, Murcia, Castilla y León en Valencia konden uitpakken met een beperkte jobgroei.

Arbeidsmarkthervorming

In de 'Encuesta de Población Activa' voor april-juni sijpelen voor het eerst ook de eerste effecten door van de arbeidsmarkthervorming die de  conservatieve regering van premier Mariano Rajoy in februari doorvoerde.

De ploeg-Rajoy besliste toen onder meer ontslag goedkoper te maken. Analisten hadden van meet af aan gewaarschuwd dat die maatregel het bloedbad op de Spaanse arbeidsmarkt alleen zouden vergroten. De eerste cijfers lijken hen gelijk te geven.

De cijfers voor het tweede kwartaal zijn vooral een tegenvaller voor de regering-Rajoy omdat ze aantonen dat het begin van het toeristische hoogseizoen in het vakantieland bij uitstek niet voor een kleine positieve noot kon zorgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud