Advertentie

Spaanse werkloosheid blijft stijgen

De wachtrijen aan Spaanse werkgelegenheidsagentschappen worden almaar langer (foto: Bloomberg)

Werkloosheid blijft een groot zorgenkind voor de Spaanse economie. In het derde kwartaal is die werkloosheid geklommen tot 21,5 procent, het hoogste peil sinds 1996.

Het toeristisch hoogseizoen heeft de werkloosheid geen halt kunnen toeroepen, daarvoor zit de Spaanse economie te diep. De werkloosheid steeg van 20,9 procent in het tweede kwartaal naar 21,5 procent in het derde. Daarmee komt de kaap van vijf miljoen werklozen akelig dichtbij.

Het ziet er overigens niet naar uit dat het tij snel zal keren. De besparingsmaatregelen van de Spaanse overheid zullen immers het mes zetten in het ambtenarenapparaat en het is weinig waarschijnlijk dat het verlies aan publieke jobs zal gecompenseerd worden in de privésector.

Analisten verwachten dat Spanje, de vierde grootste economie van de eurozone, in het derde kwartaal hooguit op een nulgroei uitkomt en een recessie in het komende halfjaar wordt niet uitgesloten.

Het uiteenspatten van de vastgoedzeepbel in 2008 is in Spanje zeer hard aangekomen. Honderdduizenden mensen verloren hun job in de bouwsector en in 2009 liep het begrotingstekort op tot elf procent. Die problemen zijn ook de financiële markten niet ontgaan. Als Spanje tienjarig schuldpapier van de hand wil doen, moet het land daar momenteel 5,33 procent rente voor ophoesten terwijl Berlijn voor hetzelfde papier nog niet de helft op tafel moet leggen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud