Advertentie

Zwitserland werkt aan noodplan voor eurocrisis

Johann Schneider-Ammann bij eurocommissaris Karel De Gucht. Foto EPA.

De Zwitserse regering wil zich wapenen tegen de mogelijke gevolgen van de eurocrisis. Ze werkt daarom aan een noodplan.

'We moeten voorbereid zijn op een ineenklappen van de muntunie', verklaarde de voorzitter van de Zwitserse Nationale Bank zondag. Thomas Jordan verwacht evenwel niet dat het zo ver zal komen.

De Zwitserse overheid heeft een werkgroep opgezet om alle mogelijke scenario's uit te werken, waarbij de nadruk gelegd wordt op het beschermen van de stabiliteit in Zwitserland. Dat verklaarde eerder ook al de minister van Economie Johann Schneider-Ammann in een radio-interview.

'Eén mogelijke maatregel is het beheersen van de kapitaalinstroom', aldus Jordan. 'Met andere woorden, ingrepen die een directe invloed hebben op het geld dat Zwitserland binnenkomt.' Meer details daarover geeft hij niet.

Vorige maand wuifde hij de suggestie om negatieve rentes op buitenlandse deposito's in te voeren, zoals Zwitserland ooit in de jaren 70 deed.

Hij benadrukt wel dat het land er alles aan zal doen om de koers van de Zwitserse frank onder controle te houden. 'Zelfs onder de moeilijkste omstandigheden.'

In september begrensde de Nationale Bank de koersverhouding van de eigen munt op 1,2 euro. Maar de frank staat vandaag nog altijd 30 procent hoger dan voor de financiële crisis. Dat treft vooral de exportbedrijven en de toeristische sector.

De voorbije weken, aldus Jordan, was er 'aanzienlijke opwaartse druk' op de Zwitserse frank. Hij wil evenwel niet zeggen voor welk bedrag de Nationale Bank is tussengekomen om de koers onder controle te houden.

De waarde van de munt naar beneden halen, zoals de Zwitserse industrie vraagt, is volgens hem teveel gevraagd. 'Veel bedrijven hebben het erg moeilijk. Maar we kunnen niet zomaar de wisselkoers manipuleren. Zelfs in een crisissituatie zou dat fataal zijn en contraproductief. Het huidige minimumtarief is realistisch en heeft ons al vooruit geholpen.'

De Zwitserse Nationale Bank zal ook inspanningen moeten doen om de koersverhouding van de Zwitserse frank ten opzichte van de euro te beschermen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud