Zwitsers stemmen over minimumloon van 3.300 euro

De verdedigers van de verhoging van het minimumloon verspreiden hun boodschap ook met papieren vliegtuigjes. ©AFP ©AFP

Hebben de Zwitsers binnenkort recht op een minimumloon van 18 euro per uur? Over die vraag buigen de inwoners van het Alpenland zich zondag in het stemhokje.

De Zwitsers trekken naar het stembureau om zich uit te spreken over enkele wetsvoorstellen. Het meest in het oog springt een plan om een vast minimumloon van 4.000 Zwitserse frank of 3.300 euro bruto per maand in te voeren voor alle economische sectoren in het land. Per uur komt dat neer op 18 euro.

‘De maatregel dringt zich op omdat veel werknemers in Zwitserland alle moeite van de wereld hebben om de eindjes aan elkaar te knopen’, zei Daniel Lampart, de hoofdeconoom van een Zwitserse vakbond en samen met linkse politieke partijen een van de initiatiefnemers. ‘De vrouwen in de retailsector en de werknemers in callcenters, restaurants, fastfoodketens en fitnessclubs hebben hulp nodig.’

Als het plan het haalt, krijgt Zwitserland het hoogste minimumloon ter wereld. Ter vergelijking: de Australiërs kennen een minimumloon van 12,40 euro per uur, de Fransen stellen het met 9,43 euro, en de Duitsers hebben vanaf 2015 recht op een minimumloon van 8 euro. In ons land variëren de bedragen naargelang de leeftijd en de anciënniteit. Een 21-jarige die begint te werken, krijgt bijvoorbeeld 9,90 euro.

Volgens de Zwitserse vakbonden komen zowat 330.000 mensen in aanmerking voor een hoger minimumloon als de Zwitsers het voorstel zondag steunen. Maar volgens de peilingen is een meerderheid van de bevolking tegen het plan.

De tegenstanders, vooral grote bedrijven en rechtse regeringspartijen, waarschuwen voor fors jobverlies. ‘De maatregel zou de aanwerving van laaggeschoolden te duur maken’, zei Boris Zürcher van de Zwitserse arbeidsdienst. Zwitserland heeft een werkloosheidsgraad van amper 3,2 procent.

De invoering van een minimumloon van 18 euro per uur kan bepaalde producten duurder maken. ‘Als het voorstel aangenomen wordt, stijgt de prijs voor groenten en fruit met 25 procent om de loonsverhogingen te kunnen compenseren’, stellen landbouworganisaties. In die sector geldt vandaag een minimumloon van 12,30 euro per uur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud