Advertentie

100.000 Zuid-Afrikanen vieren 100 jaar ANC

Met een grote en feestelijke meeting in Bloemfontein viert de vroegere zwarte verzetsbeweging en huidige regeringspartij ANC (Afrikaans Nationaal Congres) zijn 100-jarig bestaan.

Het ANC werd op 8 januari gesticht door stamleiders, kerkleiders en andere prominenten in de Wesleyan Church in Mangaung, net buiten Bloemfontein. Bedoeling was de blanke minderheidsregering te bestrijden.

Een middernachtmis in dezelfde kerk was na een golftornooi vrijdag één van de evenementen bij de viering van 100 jaar ANC. Jacob Zuma stak er de kaars van de honderdjarige aan.

De plaatselijke pers legde meer dan ooit de nadruk op de verdeeldheid van de partij die lange tijd onder leiding stond van Nelson Mandela, terwijl het ANC zelf het beeld probeerde op te hangen van een rond Zuma verenigde partij.

Vanuit de hele wereld ontving het ANC felicitaties, onder meer van de Franse president Nicolas Sarkozy, de Britse premier David Cameron en de 'vader' van de Zambiaanse onafhankelijkheid, Kenneth Kaunda.

De 93-jarige Mandela kan wegens gezondheidsproblemen de viering niet bijwonen. Ook de 46 aangekondigde staatsleiders komen niet allemaal. Toch zal een dozijn de grote meeting bijwonen, komend uit onder andere Congo, Mozambique, Namibië, Oeganda, Zambia en Madagascar. Ook in Bloemfontein zijn de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu en de Amerikaanse zwarte mensenrechtenactivist Jesse Jackson.

Het hoogtepunt van de meeting was de toespraak van de Zuid-Afrikaanse president en leider van het ANC Jacob Zuma. Hij herinnerde aan de fundamentele doelstelling van een multiraciale samenleving, waar alle gemeenschappen in harmonie leven.

Zuma noemde de viering van 100 jaar ANC 'niet alleen een viering voor het ANC en zijn leden, maar ook een heuglijke viering voor alle Zuid-Afrikanen, die, met steun van het hele (Afrikaanse) continent en de hele wereld, de koloniale overheersing en de apartheid teniet hebben gedaan om de droom van een vrij, democratisch, multiraciaal, niet seksistisch en voorspoedig Zuid-Afrika te realiseren'.

De president zei dat een lange weg is afgelegd sinds in 1652 Europese kolonisten in het land zijn aangekomen. 'We hebben voor onze vrijheid met bloed, zweet en tranen gestreden', aldus Zuma. Terugblikkend op de geschiedenis van het ANC zei het Zuid-Afrikaanse staatshoofd dat de beweging nu staat voor de democratische waarde van gelijkheid. Hij citeerde de preambule van het in 1955 door het ANC en andere bevrijdingsbewegingen ondertekende Vrijheidscharter: 'Zuid-Afrika behoort toe aan allen die er leven, zwart en blank. Geen regering kan autoriteit claimen tenzij die op de wil van de hele bevolking is gebaseerd'.

Zuma noemde het ANC een gedisciplineerde, linkse kracht met bijzondere aandacht voor de noden van de armsten. De beweging is aldus ook een 'grote kerk' die openstaat voor iedereen, van marxisten over nationalisten tot kapitalisten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud