49 journalisten in Turkse gevangenissen

Koerden in Turkije ondersteunen de hongerstaking van Koerdische gevangenen. Onder meer 49 journalisten zitten achter tralies. (Foto: AFP) ©AFP

Wereldwijd zitten 232 journalisten in een gevangenis. Meer dan ooit, blijkt uit cijfers van het 'Committee to Protect Journalist' (CPJ). Turkije spant de kroon met 49 journalisten achter de tralies. Iran en China vervolledigen de topdrie.

Het CPJ, een Amerikaanse instelling die waakt over de persvrijheid in de wereld, telt dit jaar 232 journalisten die van hun vrijheid beroofd zijn. Dat is niet alleen het hoogste aantal sinds CPJ begon met de telling in 1990, dat aantal zit de voorbije twee jaar opmerkelijk in de lift. In 2010 stond de teller nog maar op 145, vorig telde de waakhond 179 gevangen journalisten.

De landen die het lijstje aanvoeren, maken veelvuldig gebruik van vage wetten ter bescherming van de nationale veiligheid om de persvrijheid aan banden te leggen, stelt het CPJ vast. Vaak gaat het om journalisten van een etnische minderheid in een land.

Turkije is koploper met 49 opgesloten journalisten. De meerderheid zijn Koerden die veroordeeld zijn op basis van beschuldigingen van terrorisme of samenzwering tegen de staat. Iran volgt Turkije kort op de voet met 45 journalisten achter slot en grendel. Vooral na de onrust in het land na de betwiste verkiezingen in 2009 zit het aantal arrestaties in Iran in stijgende lijn. China neemt de derde plaats in met 32 journalisten in de gevangenis, voornamelijk Tibetanen en Oeigoeren.

Eritrea, Syrië, Vietnam, Azerbeidzjan, Ethiopië, Oezbekistan en Saudi-Arabië vervolledigen de toptien. Opmerkelijk is dat Myanmar voor het eerst sinds 1996 uit het lijstje verdwenen is. Als onderdeel van het democratiseringsproces stelde het regime verschillende journalisten terug in vrijheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud