Advertentie

Rusland in de ban van terreurgolf

De explosie liet weinig heel van de trolleybus (foto: Reuters) ©REUTERS

Bij een tweede aanslag in twee dagen tijd in de Zuid-Russische stad Volgograd vielen maandag 14 slachtoffers. Onderzoekers verklaarden al dat beide terreurdaden 'met elkaar verbonden' zijn. Moskou is beducht voor een Kaukasische terreurgolf in aanloop naar de Winterspelen in Sotsji.

Bij een aanslag op een trolleybus in Volgograd kwamen maandag volgens Russische media 14 mensen om. Er vielen ook 41 gewonden, waardoor de vrees bestaat  dat het dodentol nog fors oploopt.

De explosie vond plaats nabij een markt in volle ochtendspits, rond 8 uur lokale tijd. Vladimir Markin, woordvoerder van het onderzoek, stelt dat het vrijwel zeker om een zelfmoordaanslag gaat. 'De timing en de plaats van de aanslag zijn zo gekozen omdat het hier gaat om een zeer drukbezette buslijn.'

Op tweets van de Russische televisie Russia Today is de omvang van de verwoesting duidelijk te zien. Van de bus blijft enkel het karkas over en op de foto's zijn meerdere lichamen te zien. Het Russische ministerie van Noodgevallen gaat een luchtbrug installeren tussen Volgograd en Moskou om zwaargewonden over te brengen naar de hoofdstad. 

'Aanslagen gelinkt'

De explosie volgt niet minder dan een dag na de zware aanslag in het centraal station van Volgograd. Volgens de laatste berichten kwamen daarbij 17 mensen om het leven en vielen er 50 gewonden. Russische media berichten dat de politie 'een man met een rugzak' heeft opgemerkt op de bewakingsbeelden. Het zou gaan om Pavel Pechenkin, een islamitische militant, al is dat voorlopig niet bevestigd. 

Onderzoekers geven aan dat beide aanslagen 'een link' hebben. Zo zouden beide bommen, voor zover dat al onderzocht kon worden, bestaan uit dezelfde metalen bestanddelen. 

De beide aanslagen brengen een ware angstpsychose op gang. In de hoofdstad werd maandag het Rode Plein even ontruimd en afgesloten, toen er een verdacht pakket aangetroffen werd. Uiteindelijk bleek het volgens de politie om een tas te gaan die door een 'emotioneel gestoorde vrouw' werd achtergelaten. 

Winterspelen

De terreurgolf komt er iets meer dan een maand voor de start van de Olympische Winterspelen in Sotsji. Volgograd ligt op 900 kilometer van Moskou en zo'n 700 kilometer ten noordoosten van Sotsji (zie kaartje onderaan)

De veiligheid van de Spelen in Sotsji is niet in gevaar, benadrukten zowel de Russische autoriteiten als het Internationaal Olympisch Comité later op de dag. 'Ik ben er absoluut zeker van dat er alles aan gedaan wordt om de veiligheid van de atleten en andere deelnemers aan de Spelen te garanderen', liet IOC-voorzitter Thomas Bach weten. Hij heeft in een brief steun betuigd aan de Russische president Vladimir Poetin.

Strenge beveiligingsmaatregelen moeten ervoor zorgen dat de Spelen veilig verlopen. Zo worden duizenden agenten op de been gebracht en moeten toeschouwers zich met een speciale pas identificeren. Het Russische Olympisch Comité liet weten dat geen aanvullende maatregelen nodig zijn. De VS dringen echter aan op meer samenwerking op het vlak van veiligheid.

Kaukasus

Beide steden waar de aanslagen werden gepleegd, liggen in de noordelijke Kaukasus, waar eerder al gelijkaardige aanslagen plaatsvonden. Zo pleegde op 21 oktober een vrouw een soortgelijke zelfmoordaanslag op een lijnbus. Daarbij kwamen zes reizigers om en vielen 30 gewonden. 

De onrust in de noordelijke Kaukasus loopt al zo'n 20 jaar lang. Separatisten uit Tsjetsjenië vochten al twee bloedige oorlogen uit met het centraal gezag in Moskou. Sindsdien sloeg het geweld over naar andere deelrepublieken zoals Dagestan en Ingoesjetië. 

De verwachting is dat dat geweld naar de Winterspelen nog gaat toenemen. De Tsjetsjeense leider Doku Oemarov, heeft zijn aanhangers enkele maanden geleden in een videoboodschap opgeroepen om met geweld de organisatie van de die Winterspelen te dwarsbomen. Afgelopen vrijdag nog maakte een autobom drie dodelijke slachtoffers in de stad Pjatigorsk in Zuid-Rusland.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud