VS openen onderzoek naar Libische aanval

Christopher Stevens, de Amerikaanse ambassadeur in Libië, werd gedood tijdens een raketaanval. (foto: AFP) ©AFP

De Verenigde Staten onderzoeken of de raketaanval op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi op voorhand was gepland. Bij de aanval kwam de Amerikaanse ambassadeur Christopher Stevens en drie andere ambassademedewerkers om het leven.

De aanval gebeurde tijdens betogingen van woedende Libiërs voor het Amerikaanse consulaat.  De aanleiding voor de gewelddadige protesten was een anti-islamfilm van van de joodse filmmaker Sam Bacile uit Los Angeles. In de film - Innocence of Muslims- wordt de profeet Mohammed voorgesteld als een kinderverkrachter en moordenaar. Terry Jones, de controversiële dominee, liet al weten dat hij de film zal promoten. Een trailer van de prent belandde onlangs met Arabische vertaling op YouTube, waarna de poppen aan het dansen gingen.

Maar de VS denken steeds meer dat de raketaanval geen spontane daad was. Daarvoor was de aanval met raketten te complex en professioneel. De aanvallers zouden de betoging enkel gebruikt hebben als een voorwendsel.  Komt daar bij dat de aanslag wel op een heel symbolische datum kwam. Dinsdag was het precies 11 jaar na 'nine eleven'. 

Volgens persbureau Reuters gaan er verdenkingen naar de radicaal islamitische militie Ansar al-Sharia. Die ontkent evenwel elke betrokkenheid. Ook de Noord-Afrikaanse tak van Al Qaeda wordt genoemd. 

President Barack Obama stuurt een anti-terrorisme-eenheid van het leger naar Libië. Twee oorlogschepen vatten 'als voorzorgsmaatregel' post voor de kust van het Noord-Afrikaanse land. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud