Amerikaans-Europees spagaat wordt pijnlijk

De nieuwe cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt illustreren de economische spreidstand tussen Europa en de VS. (foto belga)

De Amerikaanse arbeidsmarkt blijft verbazen. Uit het 'officieuze banenrapport' blijkt dat er in december 325.000 meer Amerikanen aan de slag gingen in de privésector. Dat is dubbel zoveel als verwacht. De 'uitstekende' cijfers zetten het verschil met de zieltogende Europese groei pijnlijk in de verf.

In november kwamen er 204.000 jobs in de privésector bij. December verbaasde met een aangroei van 325.000 banen. Economen gingen uit van zo'n 178.000 extra arbeidsplaatsen, een pak minder dus.

Rob Carnell, econoom bij ING, spreekt van 'uitstekende cijfers'. De jongste rist cijfers uit Europa suggeert dat het continent flirt met een recessie. In de VS slaat de economische motor daarentegen stilaan aan.

De ontkoppeling tussen de Amerikaanse en Europese economie blijkt uit de groeiprognoses voor 2012. Van 2007 tot het derde kwartaal van 2011 was het ritme van beide economieën vrij gelijklopend. Voor het vierde kwartaal van 2011 en het eerste van dit jaar ziet het plaatje er een stuk anders uit.

Volgens JPMorgan stevent de eurozone af op een negatieve groei van achtereenvolgens 1 en 1,5 procent op jaarbasis. De VS mogen zich volgens het beurshuis daarentegen opmaken voor 3,5 procent groei in het vierde en 2,5 procent in het eerste kwartaal.

Pijnpunt

De kloof tussen de Verenigde Staten en de eurozone diept verder uit

Rob Carnell

ING-econoom

De arbeidsmarkt blijft wel een van de pijnpunten van de Amerikaanse economie. Consumenten die vrezen voor hun job houden de vinger op de knip. De consumentenbestedingen staan in voor ongeveer 70 procent van 's werelds grootste economie.

Het ADP-rapport is een joint venture van de loonadministratiespecialist Automatic Data Processing en het onderzoeksbureau Macroeconomic Advisors. ADP claimt via zijn toegang tot de loondata van 14 miljoen Amerikanen een accuratere prognose van het officiële banenrapport, dat vrijdag volgt, te kunnen geven dan het legertje Wall Street-economen.

De voorbije paar maanden bleek die claim niet altijd terecht en sloeg ADP de bal af en toe serieus mis. 'De cijfers moeten met de nodige voorzichtigheid bekeken worden', merkt ook Carnell op. Hij zegt dat de ADP-cijfers kunnen wijzen op een aangroei van 300.000 extra banen volgens het 'officïële' rapport morgen. Het rapport van het ministerie van Arbeid houdt rekening met zowel de private als de publieke sector.

Carnell sluit niet uit dat het werklozenleger verder slonk in december. Volgens de economenconsensus zal de werkloosheidsgraad weliswaar licht stijgen van 8,6 naar 8,7 procent. In november viel de werkloosheidsgraad stevig terug van 9 naar 8,6 procent.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud