Amerikaanse arbeidsmarkt blijft verbazen

Werknemers gezocht, zo schreeuwt de gevel van de Kamer van Koophandel in Washington. (Foto: AFP)

De Amerikaanse arbeidsmarkt blijft onder stoom staan. In de maand december kwamen er 200.000 banen bij in de VS. Dat is fors meer dan verwacht. De werkloosheidsgraad zakte onverwacht van 8,6 naar 8,5 procent, een nieuw signaal dat 's werelds grootste economie op een revival broedt.

Economen gingen uit van een jobgroei met 150.000 banen. In november kwamen er 120.000 jobs bij. Analisten, gepolst door nieuwsdienst Bloomberg, mikten ook op een stijging van de werkloosheidsgraad tot 8,7 procent.

De werkloosheidsgraad viel terug op het laagste peil sinds februari 2009. In totaal kwamen er in 2011 1,6 miljoen jobs bij in de Verenigde Staten.

Een slanker en uitgedund werklozenleger is van groot belang voor de Amerikaanse economie. Een hoog werkloosheidscijfer tast het consumentenvertrouwen aan. Sombere consumenten houden de vinger op de knip. In de VS zijn consumentenbestedingen goed voor ongeveer 70 procent van de economie. Volgens economen is een aangehouden, maandelijkse groei van 200.000 tot 300.000 jobs nodig om de werkloosheidsgraad structureel omlaag te halen.

Ook andere maatstaven, zoals de brede werkloosheidsgraad, zijn voer voor optimisten. De maatstaf viel terug van 15,6 naar 15,2 procent. In 2007, toen de crisis losbarstte, was het aandeel 'brede werklozen' in ijltempo tot een zorgwekkende 16,5 procent gestegen (zie grafiek).

De brede werkloosheidsgraad brengt onder meer de 'marginally attached workers', zoals dat mooi heet in het jargon, in rekening. Dat zijn de Amerikanen die wel een job willen, maar al vier weken niet actief op zoek waren. Ook deeltijdse werknemers die geen voltijdse job vinden of zelfs volledig ontmoedigde werklozen, vallen onder de brede werkloosheidsgraad.

Het is de tweede opsteker op rij over de Amerikaanse economie. Gisteren verraste ook het 'officieuze' banenrapport in positieve zin. Volgens loonstrookjesverwerker ADP gingen er in december 325.000 meer Amerikanen aan de slag in de priv├ęsector. Dat was twee keer zo goed als verwacht. De cijfers van het ministerie van Arbeid houden rekening met zowel de private als de publieke sector.

'Dit zijn heel nuttige ontwikkelingen in de Amerikaanse arbeidsmarkt', zegt ING-econoom Rob Carnell. 'Dit nieuws helpt om te bevestigen dat de Amerikaanse economische activiteit heropleeft, een beweging die we in het laatste kwartaal van 2011 al duidelijk zagen. Maar niettemin blijft de werkgelegenheidsgroei ietwat traag. In ieder geval zal de Amerikaanse centrale bank ontevreden blijven met een werkloosheidsgraad met een cijfer dat met een 8 begint, in combinatie met een inflatie waarvan wordt verwacht dat ze de komende maanden een scherpe duik zal nemen. Een nieuwe ronde kwantitatieve versoepeling, QE3 in het jargon, is niet meteen aan de orde. Toch blijft een voortzetting van de huidige monetaire politiek in 2012 zeer aannemelijk, zeker als de Europese verzwakking het Amerikaans herstel aantast.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud